Услуги

На 16 възлови кръстовища 180 камери с възможност за лицево разпознаване ще следят пътния трафик в Плевен

Със заключителна пресконференция в Заседателната зала на Община Плевен беше приключено изпълнението на Дейност 4 „Внедряване на система за видеонаблюдение на ключови кръстовища в град Плевен” по проект „Развитие на интегриран градски транспорт – гр. Плевен”. Главна цел на проекта е постигане на устойчив градски транспорт в областния град чрез намаляване на вредните емисии, шума и подобряване качеството на транспортните услуги посредством въздействие върху подвижния състав, управлението на трафика и въвеждане на интелигентни транспортни системи.
В периода от 2 март до 15 юли 2021 година беше изградена система за видеонаблюдение на общо 16 възлови кръстовища в Плевен – 8 светофарни в централната част и 8 без светлинна регулация по периферията на града, с които са обхванати всички входно – изходни артерии. Монтирани са 180 видеокамери, които в реално време следят движението. Камерите позволяват разпознаване на номерата на МПС, както и лицево разпознаване на водачите. Видеосъоръженията ще се следят от служители на ОД на МВР и на Община Плевен. Лицензът на софтуера, с който разполага Община Плевен, е безсрочен.
По проект „Развитие на интегриран градски транспорт – гр. Плевен” бяха доставени 14 нови тролейбуса, с което съставът на „Тролейбусен транспорт” ЕООД вече е изцяло подменен с екологични возила, общо 54 на брой. Доставени бяха и специализирани сервизни машини за тролейбусния транспорт. По същия проект се въвежда и електронна система за таксуване в градския транспорт на Плевен, която в момента е в процес на тестване.

Подобни новини

Back to top button