ПравоСтраната

ВСС разглежда искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев

Висшият съдебен съвет разглежда искането за предсрочно освобождаване на Иван Гешев от поста главен прокурор.
Искането беше внесено от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, след получена от вътрешния министър Бойко Рашков информация, според която с действията си Гешев е уронил престижа на съдебната власт.
Разгласяване на данни от досъдебни производства, системно нарушаване на презумпцията за невиновност, не признаване на принципа на разделение на властите, намеса в принципа на случайно разпределение на делата – това са част от основанията, които според служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков са налице, за да започне процедура по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев.
Протест с искането за оставката на главния прокурор и на целия Висш съдебен съвет посрещна влизащите в сградата на съвета, иунформира dnevnik.bg. Движението на улица „Екзарх Йосиф“не е спряно, протестиращите скандират: „Гешев е позор, оставка и затвор!“. От сдружение БОЕЦ обявиха, че са внесли искане с над 8000 подписа на граждани за оставката на главния прокурор. На влизане, служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов заяви, че заседанието е „изпитание за него и тест за ВСС“.
Главният прокурор Иван Гешев реши да присъства лично на заседанието на Висшия съдебен съвет и дойде в сградата на съвета малко преди 9:30 ч. Първа точка в дневния ред е искането за предсрочното му освобождаване. През последната година и половина от началото на пандемията от коронавирус заседанията на ВСС се провеждат онлайн, а Гешев до момента участваше само дистанционно от кабинета си в съдебната палата.

Снимка: dnevnik.bg

Подобни новини

Back to top button