Водещи новиниПлевен и страната

В шест области няма нови случаи на коронавирус за последните 24 часа. В Плевен те са 3

96 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 38 от тях са установени с PCR, а 58 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през последните 24 часа, е 14 673. От тях PCR са 3 579, а антигенни – 11 094. Това показват данните в Националната информационна система.
Най-много случаи има в София град – 31 и Бургас – 10. В плевен регистрираните случаи са 3. В 8 области има само по 1 случай, а в 6 – нито един.
Активните случаи са 7 301. Излекуваните лица са вече 397 831. От тях 183 са регистрирани през последното денонощие.
Към момента в България в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 726 пациенти с доказана коронавирусна инфекция.
В интензивни отделения или клиники се намират 80 от тях.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 1 940 761. От тях 11 081 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 461 лица-медицински служители. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 187.
Нови три случая са регистрирани през последното денонощие.
Новите случаи на коронавирус по света през последната седмица са над 3.4 млн. – с 12% повече от миналата, съобщи Световната здравна организация (СЗО), цитирана от „Асошиейтед прес“.
В момента заразените се увеличават най-бързо в Западния тихоокеански регион и в Европа. Сред държавите с най-много нови случаи са Индонезия, Великобритания, Бразилия, Индия и Съединените щати.
При това темпо на разпространение общият брой на потвърдените случаи на коронавирус от началото на пандемията ще превиши 200 млн. до три седмици, добавя БТА.
Въпреки ръста на инфекциите броят на починалите заразени продължава да намалява, отбеляза СЗО. През последната седмица по света смъртните случаи, свързани с коронавируса, са около 57 хиляди.
СЗО обясни увеличаването на заразените с разпространението на нови варианти на коронавируса, разхлабването на ограничителните мерки и все още големия брой хора, които нямат имунитет, въпреки напредъка на ваксинационната кампания в някои държави.
Актуални данни за разпространението на COVID-19 по света можете да видите на този линк:
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/razprostrnenie-na-covid-19-po-sveta-danni-na-ecdc/

Подобни новини

Back to top button