ОбществоОбщинска и държавна администрацияСоциални

Над 1 500 нуждаещи се в областта могат да получат грижа в дома си по програма „Развитие на човешките ресурси“

Хората с увреждания и възрастните, зависими от грижа, са във фокуса на първата отворена процедура по програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021-2027), съфинансирана от Европейския съюз.

До 31 януари 2023 г. общините могат да кандидатстват за безвъзмездни средства, за да осигурят почасова интегрирана здравно-социална подкрепа по домовете на нуждаещите се. Очаква се подкрепата по процедура „Грижа в дома“ в единадесетте общини на област Плевен да достигне до 1 578 възрастни и хора с увреждания, които са разпределени според дела им спрямо общото население: За Община Пордим – 52-ма нуждаещи се, Община Искър – 47, Община Никопол – 82, Община Белене – 59, Община Гулянци – 98, Община Долни Дъбник – 84, Община Кнежа – 80, Община Левски – 133, Община Долна Митрополия – 146, Община Червен бряг – 173, Община Плевен – 624.

Психологическа помощ, предоставяне на информация и консултации с диетолог и други специалисти относно превенцията и профилактиката на здравето и социално значими заболявания, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, подпомагане при заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги са част от възможностите, от които потребителите могат да се възползват според индивидуалните си потребности за период от 12 месеца.

Предвидени са средства за обучения и супервизия на служителите, които ще се грижат за хората, както и за транспорта им до домовете на клиентите.

Изпълнението на дейностите по проектите ще започне през 2023 г. и трябва да приключи до 31.12.2025 г.

Подобни новини

Back to top button