ПолитикаСвета

Външно министерство предлага българите зад граница да гласуват по пощата

МВнР ще предложи промени в изборното законодателство, които да въведат гласуване по пощата за българите в чужбина с предварителна регистрация, както и сформиране на Районна избирателна комисия „Чужбина“, каза министърът на външните работи Светлан Стоев на брифинг в министерството.
МВнР не е придатък на ЦИК, за да организира избори в чужбина, а институция, която е призвана да защитава националните интереси на страната и българските граждани в чужбина, отбеляза министър Стоев.
Той отчете, че за първи път външно министерство не е било упреквано, че не е изпълнило ангажиментите с изборния процес в чужбина. По думите му не са се сбъднали опасенията, че гласуването в чужбина няма да е прозрачно.
„Промените в изборното законодателство облекчиха начина на гласуване на българите зад граница, нямаше опашки, но създаде трудности при организацията“, отбеляза Иван Кондов, председател на Работна група „Избори“ и постоянен секретар на МВнР.
На последните избори в чужбина са открити 782 секции, което е рекорд в сравнение с предишни избори. За сравнение през април са били 484. Секции е имало в 68 държави, гласували са 173 843 български граждани, което е с 4 процента по-малко от изборите през април, каза Калин Анастасов от работната група. По думите му в чужбина българите са избрали да гласуват с машини.
129 280 души са били дописани в изборните списъци в деня на изборите, което е огромен брой и затруднява работата на изборните комисии, каза Иван Кондов.
По думите му решението на този проблем може да е активната регистрация. 25 000 български граждани са се регистрирали предварително за изборите, но не са отишли да гласуват, посочи Анастасов и допълни, че предстои да се анализират причините за това.
Транспортирането на над 40 тона материали и машини е организирало МВнР в последния месец и половина до различни краища на света. До 25 юли предстои да се върнат в страната всички машини за гласуване, към момента 125 вече са в България.

Източник: Медиапул
Снимка: БГНЕС

Подобни новини

Back to top button