ПолицияСтраната

НСТС се обедини около актуализация на бюджета с повишение на пенсиите и намален дефицит

Националният съвет за тристранно сътрудничество(/НСТС) проведе днес извънредно заседание. Съветът обсъди проектите на Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г., на промените в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., както и на промените в Закона за държавния бюджет на България за 2021 година.
„И трите бюджета бяха подкрепени принципно от НСТС с малки бележки по отношение на бюджета на НЗОК, които ще бъдат уточнени на извънредно заседание по-късно днес„, заяви социалният министър Гълъб Донев след заседанието.
Постигнато е съгласие около предложение за актуализация на държавния бюджет, този на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и НЗОК за 2021 г. Тя предвижда до края на годината да бъдат реализирани с 2 млрд. лева повече приходи в хазната, а разходите да се увеличат с 1.8 млрд.
„Идеята на тази актуализация е парламентът да прецени и ново правителство да се справи с нова COVID вълна, без да се предприемат тежки, извънредни мерки. Актуализацията е направена при допускане на такава“, съобщи министърът на финансите Асен Василев. Тя може да бъде приета след предложение на редовно правителство и гласуване в парламента.
„Служебното правителство предлага до края на годината държавата да продължи да функционира нормално в рамките на приходите, акумулирани допълнително, така че да не допуснем превишение на дефицита. Той се намалява с 0.5%. Допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост на данъци, акцизи и от здравни и социални вноски. Летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално“, обясни вицепремиерът и председател на тристранката Гълъб Донев.
Той съобщи, че повишение има в почти всички сфери, в здравеопазването например то ще позволи да се осигурят парите за работещите на първа линия срещу COVID-19. Предлага се и повишение на пенсиите – през промяната на тежестта на осигурителния стаж във формулата на изчисление – от 1.2 на 1.35. Допълнителни 200 млн. лева ще бъдат осигурени за други социални плащания – месечна помощ за пенсионерите, които са под линията на бедност, както и помощ за родители с деца до 14 години, ако се наложи да останат вкъщи и да гледат децата заради нова COVID вълна. 82 млн. са предвидени по Закона за личната помощ.
С актуализацията минималната пенсия би станала 340 лева, а таванът вече ще е 1500 при 1440 сега. Социалната пенсия ще е 170 лева.

Подобни новини

Back to top button