Водещи новиниПолитикаСтраната

Социологическо изследване сочи близо 60% одобрение за служебното правителство

Оценката на служебния кабинет е положително показва социологическо изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено „лице в лице“ с таблети в периода между 30 юни и 7 юли сред 1010 пълнолетни българи.
58.9% одобряват служебното правителство, а 28.8% не го одобряват. Останалите се колебаят. Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците на ГЕРБ.
Обществените настроения проличават в отговорите на въпроса накъде върви страната. В последните месеци делът на негативните отговори спада и започва да се връща на нивата преди коронавируса и политическата криза в страната. Сега 26.3% казват, че страната върви към по-добро (през отминалата есен делът на позитивно настроените бяха около 16%), при 52%, които намират, че върви към по-лошо (при негативно настроени от 67% преди).
Високото одобрение към служебния кабинет се отразява положително на личното доверие в президента Румен Радев, който го назначи. Харесват го 64.3% от интервюираните. Недоверието към него възлиза на 22.2%. Други 12.5% се колебаят какво да отговорят, а само 1% не са чували за Радев. Според социолозите: „Доверието в Радев в последните месеци на практика расте – вероятно причината са именно действията на служебния кабинет. Така Радев запазва мястото си на най-харесвана фигура в българския политически процес и на единствена фигура с положителен рейтинг.“

Подобни новини

Back to top button