ЗдравеСтраната

Все още е нисък процентът на ваксинирани медици и учители

Делът на ваксинираните срещу COVID-19 медици в България е неудобно нисък за оповестяване – малко над 20 на сто, делът на ваксинираните учители също е нисък и са единици училищата и детските градини с близо 100% обхванат персонал. Това съобщи пред Би Ти Ви съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова.
Тя уточни, че все пак много от тях са преболедували и имат имунитет.
Професор Кожухарова добави, че са успокоителни данните за ваксинирането на хората над 60 г., които са рискова група, чийто дял се увеличава. Едновременно с това, по думите й, е престъпно медици да не се имунизират като така поставят под риск не само своето здраве, но и здравето на пациентите си, които могат да заразят.
Кожухарова прогнозира, че през есента интересът към ваксинирането неизбежно ще се увеличи, както винаги ставало в разгара на грипните епидемии. Тя потвърди, че очакванията на здравните власти са през септември да има вълна от делта варианта и затова болниците се подготвят да приемат болни.
Кожухарова не очаква в България да се въведат законови промени за задължителна ваксинация. Тя каза, че в страната всеки родител има право да ваксинира детето си, но за момента по-голям интерес проявявали родители, чиито деца имат някакви заболявания.

Подобни новини

Back to top button