Водещи новиниКлиматСтраната

Започва седмица на особено високи температури – с над 40 градуса

От понеделник температурите в България бързо се покачват, като утре ще достигнат 35 градуса на сянка, а в събота или неделя на места ще надхвърлят 42 градуса. Вълната ще продължи вероятно до средата на следващата седмица, след което ще „захладнее“ до 32-33 градуса, но после прогнозата е отново за около 37 градуса.
Причината е горещ въздух, който идва от Сахара и залива Южна Европа, но този път той може да се задържи в следващите 2 седмици.
В страни като Испания и Гърция властите предупреждават за температури над 44-45 градуса. В Испания метеослужбите не изключват да бъдат счупени температурини рекорди, а в Испания очакват и „кървав дъжд“ – червени капки, оформени от смесването на фин пустинен прах с водата в атмосферата.
В Гърция гражданска защита предупреждава, че жегите могат да продължат до 8 август, т.е. необичайно дълго. Доколкото температурите няма да спадат сериозно и през нощта, човешкият организъм ще бъде подложен на сериозни изпитания, цитира съобщенията „Дойче веле“.
Почиващите по бреговете на Средиземно море – или планиращите да пътуват до Гърция, Южна Италия или Испания трябва особено много да внимават и да приемат повече течности. Това важи с още по-голяма сила за възрастните хора.

Източник: Дневник

Подобни новини

Back to top button