Армия

70-ият випуск на ВВВУ „Георги Бенковски“ завършва достойно обучението си

Президентът на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Георги Панайотов, гости и близки на випускниците се очакват на 30 юли 2021 г. (петък) от 09,00 часа в гр. Плевен на площад „Възраждане“ пред мавзолей „Св. Георги Победоносец“, където ще се проведе ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на курсантите на ВВВУ „Георги Бенковски”. Ще бъдат връчени свидетелствата на кадетите на Професионалния сержантски колеж и дипломите на абсолвентите.
Випуск – 2021 „Георги Стойков Раковски“ е 70-ият след създаването на НВВУ “Георги Бенковски“ през м. септември 1945 г.
През настоящата учебна година ВВВУ „Г. Бенковски” завършват 43 курсанти, от които 6 девойки, обучавани по 8 военни специализации, с общ среден успех от следването – много добър 4,98 и успех от държавните изпити- много добър 5,19.
Випускниците от специализация “Летец- пилот“ завършват с общ среден успех – Отличен 5,89 , а от държавните изпити – Отличен 6,00. 
Присвоява им се първо офицерско звание „лейтенант” и получават образователно-квалификационна степен „бакалавър” по военна и гражданска специалност.
Първенец на Випуск-70-ти „Георги Стойков Раковски“ е лейтенант инж. Александър Антонов Недялков, специализация „Летец-пилот“. Той завършва обучението си с общ среден успех Отличен 5,92 и от държавните изпити – Отличен 6.00. В комплексното класиране лейтенант Недялков отново е първенец с 91,66 точки.
Осем випускници завършват обучението си с успех  над 5,50 и с пълно отличие от държавните изпити. Други 18 от бакалаврите постигнаха успех над много добър 5,00 на държавните си изпити.
Двама  са кадетите, които завършват Професионалния сержантски колеж. Младши сержант Александър Деанов Александров е по-добрият по успех и завършва специалност „Експлоатация и ремонт на авиационната и навигационна техника”.
Първенци на военните специализации  от факултет „Авиационен“ са:
Специализация „Летец- пилот“– лейтенант инж. Янул  Валентинов Димитров;
Специализация „Ръководител на полети (Щурман УВД) – лейтенант инж. Стефан Красимиров Кожухаров;
Специализация „Летателни апарати иавиационни двигатели“ – лейтенант инж. Георги Методиев Димитров;
Специализация „Авиационни, електроприборни и автоматични ссистеми“ – лейтенант инж. Мартин Василев Георгиев;
Специализация „Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“ – лейтенант инж. Валентин Асенов Кавлаков;
Специализация „Авиационно въоръжение“ – лейтенант инж. Светлозар Пламенов Петров;
Специализация „Навигационни, комуникационни и информационни системи“ – лейтенант инж. Ани Галинова Русева;
Специализация „Летищно осигуряване“ – лейтенант инж. Ивелина Любомирова Колева.
27 студенти завършват образователно-квалификационна степен бакалавър и магистър, обучаващи се по 4 специализации, от които 6 момичета. Постигнаха успех от държавните изпити Мн. Добър 4,63. Магистрите защитиха дипломните си работи с успех Отличен 5,59.
С най-висок успех от курса на обучение  – Отличен 5,99 е виетнамският студент Хоа Ван Нгуен, който взе държавния си изпит с Отличен 6,00.
Традиционно Община Долна Митрополия отличава випускник с постижения през периода на обучение. Тази година това е летецът-пилот лейтенант инж. Янул  Валентинов Димитров.
За първи път ще бъде връчена и награда на името на подполковник Георги Иванов Колев. Ще я получат курсантите Марти Иванов, Симеон Бадов, Светослав Сашов, Денис Мартинов и Денислав Мерджанов.

Подобни новини

Back to top button