ЕвропаСвета

ЕК е сключила договор за лекарство против COVID-19

Европейската комисия съобщи днес, че е сключила договор за доставка на лекарство против COVID -19, произвеждано от „Глаксо Смит Клайн“ (Glaxo Smith Kline/GSK).
В съобщението на ЕК се уточнява, че препаратът (sotrovimab/VIR-7831) още не одобрен от Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ). Допълва се, че приложението на лекарството ще бъде възможно след разрешение от ЕАЛ или от здравните власти на държавата, която прецени да го прилага.
Предвижданията са препаратът да предотвратява тежки случаи на новото заболяване, но няма да се дава на болни, които се нуждаят от допълнителен прием на кислород. Лекарството е разработено на основата на изкуствени антитела, които подпомагат работата на имунната система.
Към обществената поръчка за доставка на 220 000 дози за лечение са се включили 16 държави от ЕС. Комисията не уточнява кои са тези страни, но отбелязва, че досега е осигурила 12 млрд. евро за борба с Ковид-19.
Прeз юни ЕК съобщи, че пет подобни лекарства може да бъдат одобрени в ЕС скоро – три до октомври и още две до края на годината. Дотогава Комисията ще състави списък от поне 10 възможни лечения на новата болест, предаде БТА.

Подобни новини

Back to top button