ИзкуствоЛичности

Пелин Пелинов предложен за орден „Стара планина“

Министерският съвет реши на днешното си редовно заседание да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Пенчо Пенчев Линов с орден ,,Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата, и изкуството.
Предложението е на Министерството на културата.
Пенчо Пенчев Линов, известен с псевдонима си Пелин Пелинов, е писател, театрален специалист, юрист, драматург на Народния театър „Иван Вазов“, председател на Творческия фонд на СБП и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Един от основателите на театър „Сълза и смях“.
Основател на фондация „Пелин Пелинов“, която на 5 години връчва награда за най-­добър български роман.
През 2017 г. за изключителен принос към българската култура Пелин Пелинов е награден от министъра на културата с почетен знак „Златен век- огърлие“.
Връчването на държавната награда, орден „Стара планина“ първа степен на Пенчо Пенчев Линов за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството, е израз на висока чест и уважение към неговите изключителни заслуги за развитието на българската литература и театър.
Пелин Пелинов е завършил през 1954 г. Плевенската мъжка гимназия с пълно отличие. През 1959 г. завършва Юридическия факултет на Софийския университет, а през 1965-а – ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“. Работи като юрисконсулт и театрален специалист.
Автор е на документално-историческите романи „През пепелищата“ (1997), „Независима България“ (2002), „Напред, на нож!“ (2005). Пелинов пише 30 театрални пиеси, между които „Горещо лято“, „Ивайло или нощта на късите ножове“, „Геройският знак“. Автор е на телевизионните поредици „Освобождението“, “Съединението“, „Процесът Стамболийски“.
Венец на романното му творчество е пенталогията „Възход и падение“, посветена на войните за национално обединение от началото на 20-и век. Той я написа в родното си село Върбица, където се върна преди 20 години, специално за да твори на тишина, далеч от градския шум и суета.
Пелин Пелинов е удостоен с Годишна литературна награда на Съюза на българските писатели за цялостно творчество. През 2012 г. стана носител на наградата за хуманитаристика на името на акад. Юрдан Трифонов, която се връчва от Съюза на учените – клон Плевен и Община Плевен. Награждаван е също от Министерството на образованието и Министерството на отбраната.
Почетен гражданин е на Плевен.
Екипът на posredniknews поздравява Пелин Пелинов за поредното голямо признание.

Подобни новини

Back to top button