Природа

Ще оформят короните на новите дървета в пешеходната зона

На 29 юли ще бъде извършено оформяне на короните на чинарите с кубични форми на територията на новоремонтираната пешеходна зона – от пл. „Свободата” до пл. „Стефан Стамболов”. Целта е да се сгъстят короните и постигането по този начин на максимален декоративен ефект. Съгласно указанията на  ландшафтен архитект дейността се осъществява три пъти годишно – пролет – преди вегетацията, през лятото – по време на вегетационната пауза, която започва от средата на юли и продължава до средата на август, и есен – след приключване на вегетацията. При всяка резитба се отпускат с 10 см повече от предишната дължина, докато короните на отделните дървета не се докоснат. Предпазна мярка предвид високите температури при лятното оформяне е редовното и достатъчно поливане на растенията, както и периодичното им подхранване с комбинирани торове.
Съгласно указанията на ландшафтния архитект зеблото, с което са увити дърветата, е от изключително значение за тяхното приспособяване, особено през първия сезон, тъй като предпазва от механични повреди и от негативните влияния на климата. То ще бъде премахнато през втория или третия сезон след засаждането в зависимост от развитието на растенията.
Новозасадените ясени ще бъдат оформяни веднъж годишно – през есента, след приключване на вегетацията. Резитбата ще се извършва единствено за да се поддържат короните в относително симетрична форма и размери.
Израстващите клони със загубени декоративни качества на яворите на ул. „Васил Левски” ще бъдат премахвани редовно, за да се поддържа типичната кълбовидна форма на короната.

Подобни новини

Back to top button