Водещи новиниКлимат

Да си спомним последните рекордни Горещници – от 1985 година

Днес е 29 юли 2021 г. и за почти цялата страна е обявен жълт код за опасно високи температури. България, Балканите и южните части на Европа са обхванати от гореща вълна. Тя ще продължи вероятно до средата на следващата седмица, след което ще „захладнее“ до 32-33 градуса, но после прогнозата е отново за около 37 градуса.
Причината е горещ въздух, който идва от Сахара и залива Южна Европа. В страни като Испания и Гърция властите предупреждават за температури над 44-45 градуса.
Това ли са Горещниците? Според народния календар Горещници (Гор?шляци, Чу?реци, Блъ?съци, Г?рмановци) са  три дни в края на месец юли – 28, 29 и 30 юли. През тях се празнува в чест на огъня и главно за предпазване от огън. Източноправославната църква е почитала през тези дни паметта на мъчениците Св. св. Кирик и Юлита (28 юли), Св. Антиноген, Св. Юлия девица (29 юли) и Св. Марина (30 юли). Датите са по стария Юлиански календар.
Въпреки капризите на времето и отричаните от мнозина, но реални промени в климата, юли остава най-горещият месец в нашите географски ширини.
Статистиката за Плевен сочи, че през юли тук са регистрирани най-много температурни рекорди с 40 и над 40 градуса – 20 на брой. За сравнение, през юни такива рекорди има за 4 дати, а през август, макар тогава да е измерен абсолютният максимум за Плевен – 43.4 градуса на 12 август 1922 г., рекордите над 40 градуса са 10.
Типични Горещници имаше в Плевен през 1985 г., когато в три поредни дни бяха поставени рекорди – на 29 юли термометрите показаха 39.5 градуса на сянка, на 30 юли – 40.0 градуса, а на 31 юли – 43 градуса, което е третата по стойност висока температура (през рекордната 1922 г. има още един ненадминат рекорд от 43.3 градуса, на 10 август).Ето няколко полезни съвети за справяне с горещините.
Поддържайте прохладата в къщи – оставете прозорците затворени през деня, проветрявайте през нощта. При температура над 35?С вентилаторът не помага за охлаждане – поставете пред него купа с лед.
Пазете се от горещината: Изберете най-прохладната стая, особено през нощта. Ако няма как да поддържате приемлива температура вкъщи, прекарвайте по 2-3 часа на ден в хладно помещение – например в обществени сгради с климатици. Не излизайте в горещината – най-високата температура обикновено е около 14 ч. Избягвайте продължителни физически натоварвания. Не оставяйте децата и животните в паркираните автомобили.
Не допускайте прегряване на тялото. Взимайте прохладни душове или вани. Правете си хладни компреси или обтривания, включително с мокри кърпички, потапяйте краката в хладка вода и т.н. Носете леко и свободно облекло от естествени тъкани в светли цветове. Излизайте с широкопола шапка и слънчеви очила. Пийте много вода и избягвайте сладките напитки и алкохола.

Подобни новини

Back to top button