Изкуство

Правителството реши да награди Пелин Пелинов с орден „Св.св. Кирил и Методий“

Министерският съвет реши на днешното си извънредно заседание да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаване на Пенчо Пенчев Линов с орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството.
Предложението е на Министерството на културата.
Пенчо Пенчев Линов, известен с псевдонима си Пелн Пелинов, е писател, театрален специалист, юрист, драматург на Народния театър „Иван Вазов“, председател на Творческия, фонд на СБП и главен редактор на в. „Земеделско знаме“. Един от основателите на театър „Сълза и смях“. Основател на фондация „Пелин Пелинов“, която ежегодно връчва награда за най­добър български роман.
През 2017 г. за изключителен принос към българската култура Пелин Пелинов е награден от министъра на културата с почетен знак „Златен век- огърлие“.
Връчването на държавната награда, орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значимите му заслуги в областта на културата и изкуството, е израз на висока чест и уважение към неговите изключителни заслуги за развитието на българската литература и театър.
Постановлението от вчерашното правителствено заседание, с което Пенчо Линов беше предложен за награждаване, се отменя.

Подобни новини

Back to top button