Водещи новиниПолитикаСтраната

ИТН обявиха в последния момент кандидата си за премиер

Най-голямата парламентарната група – на „Има такъв народ“ в последния момент смени кандидата си за премиер. Минути преди уречения час в президентството влязоха четирима представители на партията, като между тях не е очакваният претендент – юристът Петър Илиев. Най-вероятно като номинация ще бъде посочен депутатът Пламен Николов, доктор по философия на правото, политиката и икономиката.
Посоченият от партията ще получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет и разполага със седем дни, за да предложи структура и състав на Министерски съвет, които да бъдат представени на държавния глава, а след това да минат одобрение от Народното събрание.
До последния момент за сигурен кандидат-премиер беше сочен адвокатът Петър Илиев, познат като номинация за правосъден министър в първия проектокабинет на „Има такъв народ“. Неговото име се споменаваше в последните дни усилено, макар и неофициално в кулоарите на парламента, но от „Има такъв народ“ отказваха да коментират той ли ще е новият им избор за премиер. Паралелно в няколко издания бяха публикувани портрети на адвоката с въпросителни дали той е следващият министър председател и в които беше хвален за професионалните му качества.
В петък сутринта Илиев беше посочен като новият кандидат според източници на „Дневник“. Той е бил съобщен и на политическите сили, с които първата партия преговаря за подкрепа на кабинета. Никой от тях не коментира официално дали са обсъждали името на премиера и каква е позицията им. Само от БСП потвърдиха, че Илиев ги и консултирал по правни въпроси. Според неофициална информация партиите на протеста са върнали, че не биха подкрепили кабинет, начело с Илиев и в следващите часове „Има такъв народ“ направила смяна.

Информация на dnevnic.bg
Заглавието е на posredniknews.com

Подобни новини

Back to top button