Забавления

Задават се два кулинарни фестивала в Плевенско

На 14 август 2021 г. в село Асеново ще се проведе десетият международен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Организаторите от народно читалище „Петър Парчевич 1927” обещават и на това юбилейно издание на кулинарно-фолклорния фестивал много забава, изненади и изобилие от вкусни специалитети. Заявки за участие се приемаха до 15 юли. Не е обявено колко са на брой, нито откъде. В публикации във Фейсбук пише само, че са получени много интересни и специални предложения от далчени места, едно от които е Малко Търново.
На фестивала ще бъдат представени изложби-базари „БАНАТСКИ ВКУСОТИИ” – с участието на банатски храни от различните населени места,  „ТРАДИЦИОННИТЕ ХРАНИ НА МОЕТО СЕЛО” – автентични храни от всяко населено място,  „КУЛИНАРНО ВДЪХНОВЕНИЕ” – категория за съвременни рецепти.
Атракциите ще са приготвяне на някои местни традиционни храни на открито, от доброволци; изпълнения на площада автентични песни и танци; състезания- конкурси , които за десета поредна година се оценяват от почетно жури: „На живо от банатската кухня” – ще бъде даден приза „Баш майстор на банатското ястие”;  Аз приготвих банатско ястие – ще бъде даден приза „Майстор на банатско ястие”;  „През сълзи към победа” – състезание по рязане на лук – ще бъде отличен 1 победител, получаващ награда и грамоти за останалите;  „Сътвори и покажи – храна от плодове и зеленчуци” –кулинарна изложба, при която всеки, който иска да участва, трябва да  приготви и донесе храна от плодове и зеленчуци по случай Международната година на плодовете и зеленчуците – 2021-а е обявена за такава от Международната организация по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).
В Левски пък събират заявки за техен кулинарен фестивал – „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ 2021 г. Негови организатори са Община Левски  и НЧ „Георги Парцалев – 1901”. Времето и мястото са 28 август/събота/, на  Традиционния  панаир на град Левски.
В  парковата  зона до сградата на Община Левски участниците ще могат да покажат своето кулинарно майсторство, оригиналност и традиции в три състезателни категории и спечелят награди за първо, второ и трето място. Наградите са изработени от ювелир, информират от Община Левски.
Кулинарният   фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ 2021 г. има за цел да съхрани и популяризира кулинарната традиция на територията на община Левски, в която на всички събори, панаири и празници присъства нейно величество пълнената чушка. Да стимулира традиционното хранене и връщане към кулинарното наследство на българина. Да възпитава позитивно отношение към храната, желанието да приготвяме сами здравословна и питателна храна.
До  16 август желаещите да участват в Кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най – вкусната левченска традиция“ 2021 г. е необходимо да изпратят заявка  на адрес: [email protected]
За контакти : Отдел „Образование, култура и спорт“ – телефон 0885372220 – Петя Чолакова-Методиева; или 0882474883 – Елка Ангелова
Статутът на кулинарния фестивал и заявката за участие са публикувани в сайта на Община Левски.

Снимка: Фейсбук, МКФФ „Банатски вкусотии – традициите на моето село“

Подобни новини

Back to top button