ЗабавленияИстория

Тържествено бе чествано 120 години от основаването на НЧ „Георги Стойков Раковски- 1901” в Изгрев

С огромна признателност към основателите, заслужена гордост от постиженията и празничен концерт жителите на Изгрев тържествено честваха на 30 юли 120 години от създаването на НЧ „Георги С. Раковски – 1901”.
Официални гости на юбилея бяха Областният управител на област Плевен – Марио Тодоров и кметът на Община Левски – Любка Александрова.
Читалище „Георги Стойков Раковски – 1901” по безспорен начин доказва вече 120 години международното признание българските читалища останат живи обществени институции, в които националната култура се възпитава и предава през поколенията до наши дни, което получиха с вписване в регистъра на ЮНЕСКО края на 2017 година.
Първото читалищно помещение е в учебна стая на първото училище, построено през 1874 година.
Изборът на името не е случаен. Георги Стойков Раковски е стратег не само на национално-революционното движение, но и на идеята за изграждане на народни читалища. Той вижда огромното им значение за наука и прогрес, за повдигане духа на българския народ и съхраняване на националната памет, припомни Маркос Христанов, който за кратко време освежи фасадата на сградата на читалището за достойно посрещане на юбилея. За приноса си Христанов получи почетна грамота от името на читалищното настоятелство.
Началото на културно-просветната дейност в Изгрев поставят учителите Ангел Калев от Преслав и Петър Мандов от Павликени, които идват в селото през 1895 г. Основатели са прогресивни учители и будни, жадни за знания хора от селото.

На 16.11.1901 година читалището е официално утвърдено от Министъра на културата, а съучредители са: Тони Иванов, Цвятко Кучев, Ангел Събев, Петко Попов, Григор Пенишев, Тодор Неделчев, Крум Попов, Симеон Митев и Симеон Петев.
С ентусиазъм започва театрална дейност, а представленията на първите пиеси „Иванко” и „Руска” са посрещнати с голям интерес и в околните селища. Постановките на самодейците стигат чак до Велико Търново, като със спечелените средства се купуват книги и се поставя началото на библиотечната дейност.
През 1958 година е взето рещение за построяване на читалищен дом и с доброволен труд и средства изгревчани сбъдват своята мечта. Новият читалищен дом отваря врати през 1962 година с модерен салон, голяма сцена и библиотека с богат книжен фонд.
Рожба на читалището е изгревската духова музика, създадена от Петър Великов и Пенчо Николаев през 1919 година, която е имала важна роля в обществено-политическия живот на селото. Прославила се в околията и чужбина, увековечена е на филмова лента. През годините духовият оркестър оглася селото и обновеният център оживява от усмивки, музика и танци на големите български празници.
През май 2006 година читалище „Георги Стойков Раковски – 1901” е домакин на VІ общински фестивал на художествената самодейност.
Многобройни са имената на самодейците, които през десетилетията с труда и таланта си, като певци, танцьори, музиканти и артисти получават обичта на публиката и награди от регионални и национални участия и конкурси.
„Приемете най-сърдечните ми поздрави по повод празника на вашето читалище, което вече 120 години пази духа на родолюбието. Градено и оживявано от любовта, духовните търсения и безкористните усилия на читалищните дейци и на широката общественост във вашето будно малко селце, днес читалище „Г. С. Раковски-1901“, продължава да е привлекателен център за всички. Пожелавам на ръководството и членовете на читалището все така да изпълняват своята мисия за културен обмен за успешното осъществяване на местните и регионални инициативи, за достойно място в обществения живот на Изгрев и региона“ пожела Областният управител Марио Тодоров.
Кметът на община Левски Любка Александрова: „Пожелавам ви от сърце Читалището да е мястото за хората, нуждаещи се от духовен живот и изразявам своята признателност за ентусиазма и всеотдайната работа на читалищните дейци. Нека всички заедно продължим мисията на нашите предшественици! Българският дух винаги е бил в нашите читалища.”
Поздравителни адреси отправиха: Маргарит Иларионов, кмет на Изгрев, Илия Ванков, кмет на Козар Белене, Йордан Дончев, кмет на Българене, Васко Велчев Председател на НЧ „Надежда 1902“ в Козар Белене.
В празничния концерт участваха самодейни колективи от НЧ „Г. С. Раковски-1901“ – ТС „Хоп-троп“, Трио за народни песни „Росна китка“, детска сборна формация „Смехурани“ и дует „Слънчица“; от НЧ „Гео Милев 1895“ в Българене – вокална група „Българене“ и ДТС „Гайтанчета“; от НЧ „Надежда 1902“ в Козар Белене – група за народни песни „Надежда“ и от НЧ „Григор Вачков1911“ – група за народни песни „Трънчовица“ и танцов състав за народни хора.

Подобни новини

Back to top button