НПОСвета

Голям интерес към изявата “Под звездите на Дунав”, представена от български ученици

От 26 юли до 8 август в Лимес парк Виминациум в Сърбия се проведе 2-ри Международен дунавски лагер по програма Еразъм+. Участници бяха деца и ръководители от Австрия, Румъния, Украйна, Сърбия. България беше представена от ученици от ОУ”Климент Охридски” в Крушовене, СУ”Евлоги Георгиев” в Тръстеник, СУ”Васил Априлов” в Долна Митрополия, СУ”Стоян Заимов”в Плевен и ПГ “Асен Златаров” във Видин. Партньор по проекта е Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в Байкал, община Долна Митрополия, а координатор е International Cultural communication, Vienna, Austria.
Децата участваха в предварително планирани “мисии” от всяка държава, включващи дейности по природни науки, история и археология, кодиране и роботика, арт ателиета. Българските мисии предизвикаха изключително голям интерес с изявите “Под звездите на Дунав” с дейности по астрономия – Астро парти и наблюдения с телескоп, изработване на слънчев часовник от картон и подвижна звездна карта и квадрант. Специална мисия бе проведена и на брега на река Дунав “Да изследваме Дунав с таблет и смартфон” с измерване на показатели на водата с мобилни лаборатории и използване на приложения за смартфони- NASA GLOBE OBSERVER за височина на дървета със сателита ISE Sat2. Всички участници рисуваха с текстилни бои върху тениски своите впечатления от лагера.
Голям интерес предизвика и участието им в археологически разкопки на терен под ръководството на учени археолози. На интеркултурната вечер децата от България представиха фолклорен театър “Традиционна българска сватба” и пяха народни песни.
Последната вечер на специална церемония всички получиха сертификати за участие и за любител астроном, а на сбогуване си пожелаха до нови срещи на следващият Дунавски лагер в делтата на река Дунав.

Подобни новини

Back to top button