Водещи новиниСпорт

Ивет Горанова и Стойка Кръстева и техните треньори да бъдат „Почетен гражданин“ на Плевен, предлага Георг Спартански

Комисията по Наредба №11 на Общински съвет – Плевен, за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ се събира за заседание на 16 август, понеделник от 17 часа, в Заседателната зала на Община Плевен. Дневният ред включва една точка: обсъждане на предложение за присъждане на званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ на олимпийските шампиони Ивет Горанова и Стойка Кръстева и на техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев. Вносител на предложените е кметът на Общината Георг Спартански. Заседанието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки.
На Олимпийските игри 2021 в Токио два от трите златни медала за България бяха спечелени от спортисти, свързани с Плевен. Ивет Горанова стана олимпийски шампион в дисциплината кумите в категория до 55 кг., Стойка Кръстева спечели олимпийското злато по бокс в категория до 54 кг. Това са първите олимпийски шампиони на България от 2008 година и първите за Плевен от 2000 г., когато на Олимпийските игри в Сидни Тереза Маринова стана шампион на троен скок.
Ивет Горанова израства и се утвърждава като състезател в плевенския клуб по бойни изкуства „Петромакс“ Тя беше единственият български представител в спорта олимпийско карате при дебюта му на Олимпийски игри. Тя е единственият български спортист – шампион на Европейските игри в Минск, има бронзови медали от Световно и Европейско първенство. Ивет е възпитаник на Спортното училище „Георги Бенковски” – Плевен, трикратен носител на отличието „Спортист на годината на Плевен”.
Стойка Кръстева донесе първия български златен медал в женския бокс и е петият олимпийски шампион в цялата история на българския бокс. Предишното върхово олимпийско постижение за България в този спорт е през 1996 г. Стойка Кръстева е двукратен европейски шампион, има два сребърни медала от световни първенства и един бронзов от европейски шампионат. Многократен шампион на България. Двукратен носител на купа „Странджа”. Стойка Кръстева е свързана с Плевен чрез съпруга си, който е жител на община Плевен – роден, израснал и живущ в Плевен. Родителите й живеят в плевенското село Върбица.
Треньорът Ангел Ленков изведе Ивет Горанова до олимпийския връх и има несъмнен принос в развитието и утвърждаването на плевенската школа по карате. Избиран е за „Треньор на годината на Община Плевен“.
Личен треньор на Стойка Кръстева е Борислав Георгиев, който има безспорни заслуги за развитието и успехите й като състезател.
Победите на двете състезателки на Олимпийските игри станаха причина Плевен неведнъж да бъде посочван като повод за гордост и национално самочувствие, двете златни момичета са и вдъхновение за малките плевенски спортисти и за децата на Плевен.
Званието “Почетен гражданин на Община Плевен” се присъжда на български и чуждестранни граждани за: изключителен дългогодишен последователен принос и заслуги за развитието на Общината; изключителни постижения в областта на обществения, научния, стопанския, социалния, културния и спортен живот; принос, свързан с утвърждаване авторитета на общината; дългогодишна обществено-полезна дейност и дейности, свързани със социалното подпомагане и развитието на гражданското общество в общината; дарителство с непреходна стойност и обществена значимост; за проявен изключителен героизъм.
Писмено предложение за удостояване могат да правят: кметът на Общината; председателят на Общинския съвет; най-малко 10 общински съветници; обществени, професионални и творчески организации; инициативни граждански комитети в състав не по-малко от 30 души, формирани чрез съответна подписка.
Всички постъпили предложения се разглеждат от Комисията по Наредба №11 в състав: председателят на Общинския съвет, председателите на 10-те постоянни комисии и членовете на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент. При съответното решение от страна на Комисията нейният председател изготвя писменото предложение за удостояване със званието и го внася на заседание на Общинския съвет.

Подобни новини

Back to top button