ЛичностиСпорт

Комисията за почетните граждани застана зад предложението Ивет Горанова, Стойка Кръстева и техните треньори да са носители на званието

Комисията по Наредба №11 на Общински съвет – Плевен за удостояване със званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ подкрепи предложението за присъждане званието „Почетен гражданин на Община Плевен“ на олимпийските шампиони Ивет Горанова и Стойка Кръстева и на техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев, и внася предложението за предстоящата сесия на Общинския съвет. Както вече ви информирахме, инициатор е кметът на Плевен Георг Спартански.
На свое заседание, свикано на 16 август 2021 г. от председателя на местния парламент Мартин Митев, членовете на комисията обсъдиха поотделно всяка една от кандидатурите, включени в предложението на кмета на Общината Георг Спартански. След дискусия и последвали гласувания предложението и за четиримата номинирани бе прието с отделни становища. Предстои произнасяне на Общинския съвет.
На Олимпийските игри Токио 2020 два от трите златни медала за България бяха спечелени от спортисти, свързани с Плевен. Ивет Горанова стана олимпийски шампион в дисциплината кумите в категория до 55 кг., Стойка Кръстева спечели олимпийското злато по бокс в категория до 51 кг. Това са първите олимпийски шампиони на България от 2008 г. и първите за Плевен от 2000 г., когато на Олимпийските игри в Сидни Тереза Маринова стана шампион на троен скок. Зад успеха и на олимпийски шампиони стоят техните треньори Ангел Ленков и Борислав Георгиев.
Комисията по Наредба №11 е в състав: председателят на Общинския съвет, председателите на 10-те постоянни комисии и всички членове на Постоянната комисия по „Култура, вероизповедания и международна дейност” в местния парламент.
Писменото предложение за удостояване със званието “Почетен гражданин на Община Плевен” се внася на заседание на Общинския съвет от неговия председател, въз основа на решение на Комисията по ал.1 и се приема с гласовете на две трети от общия брой на общинските съветници.

Подобни новини

Back to top button