СпортСтраната

Предстои осмото издание на Дунав Ултра, веломаршрутът набира популярност

Всяка година няколкостотин колоездачи – ентусиасти от цяла България, Румъния и други държави се включват в изминаването на най-популярния веломаршрут на Балканите – Дунав Ултра.
Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на България, преминавайки от запад на изток по поречието на река Дунав до Черно море.
На 2 септември във Видин, за 8-ма поред година ще се проведе промо събитието – Дунав Ултра – тази година под наслов „Обратно при реката“. 150 велосипедисти от България и Румъния се събират, за да стартират заедно и изминат разстоянието на маршрута до крайната му точка – Дуранкулак (Общ. Шабла). Преходът е индивидуално предизвикателство за всеки и кауза за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.
“Тази година сме свидетели на рекордно висок интерес към маршрута през целия сезон” – сподели Борис Бегъмов, основател на Дунав Ултра. “Радва ни факта, че в приключението се включват не само активни колоездачи, но и любители, начинаещи, дори семейства с деца. Както българите, така и чужденците се впечатляват най-вече от специфичната природа около Дунава, историческите забележителности и дунавската кухня. А вече и от нашата Дунав Ултра бира”, допълва Бегъмов.
Всички най-интересни места по маршрута и много полезна информация за неговото т.нар. “селфгайдед” (самоорганизирано, бел. ред.) изминаване е представена в Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone). Интересни активности съвместно с партньори и общини, също спомагат за ежегодно нарастващото любопитството към маршрута.
Част от топ забележителностите, през които преминава Дунав Ултра маршрутът са: крепостта „Баба Вида“ във Видин, бирената фабрика в Лом, корабът “Радецки” в Козлодуй, площад „Дико Илиев“ в Оряхово, античният град Улпия Ескус в Гиген, чешмата „Елия“ в Никопол, крепостта „Димум“ в Белене, римският легионен лагер “Нове” в Свищов, домът на Филип Тотю в Две могили, централният площад “Свобода” в Русе, археологическият комплекс „Дуросторум-Дръстър“ в Силистра.
Подробна информация за обектите и местата е представена в Mобилното приложение Dunav Ultra.
Най-възрастният участник-колоездач в тазгодишното издание е 73-годишният Петър Димитров от Добрич, за който предизвикателството е изминаване на дистанцията за втора поредна година. Всички участници в прехода пък ще бъдат приветствани от 81-годишния доайен Койчо Пенчев – страстен колоездач и домакин-уредник на къщата музей Филип Тотю в Две Могили.
Най-младите участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни. За първи път в Дунав Ултра приключението тази година се присъединява румънски екип с тандем велосипед (велосипед за двама).
Организаторите са подготвили допълнителни специални активности за популяризиране на населените места, за които може да се следи в официалната страница на събитието във Фейсбук.

Подобни новини

Back to top button