Водещи новиниЗдравеСтраната

Ангел Кунчев: „България вече е в разгара на четвъртата COVID вълна“

От началото на следващата седмица ще бъдат въведени нови мерки за ограничаване разпространението на коронавирус у нас, съобщи здравният министър Стойчо Кацаров пред бТВ. В по-голямата част от страната броят на заболелите вече е над 100 души на 100 000 население на база на 14-дневната заболеваемост, както и преминаването на границата от 2000 души, настанени в лечебни заведения.
Ще се започне с ограничаване на броя на посетителите в закрити помещения – заведения, барове, ресторанти, кина, театри, музеи, на 30 на сто. В момента те се ползват с капацитет от 50 на сто.
Здравният министър призова кметовете на големите общини за по-строг контрол в носенето на маски в обществения транспорт. Поради факта, че заболеваемостта в страната е различна, Стойчо Кацаров изрази одобрение за въвеждането на местни, регионални мерки от кметовете и областните управители. Най-голяма към момента е по морето, където на практика не се спазват никакви мерки. Министърът заяви, че въвеждането на новите ограничителни мерки трябва да е обвързано с пускането на програмите за подпомагането на бизнесите, които ще бъдат засегнати от тях. Именно за това е изключително важно да бъде приета от Народното събпрание актуализацията на бюджета.
Въвеждането на мерки става със заповед на министъра по предложение на главния здравен инспектор. В интервю за БНТ доц. Ангел Кунчев потвърди, че се обмислят мерки. Според него страната вече е в разгара на четвъртата COVID вълна.
„Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор – лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 – 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно“, коментира доц. Ангел Кунчев.
„Дали ще достигнем върха в края на август или началото на септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките. Ако говорим за сегашното ниво, а ние сме под 200 на 100 000, учениците могат да започнат нормално обучението си в новата учебна година“, каза главният здравен инспектор.
Според него определящо е поведението на хората, а ключово – доколко се спазват противоепидемичните мерки.

Подобни новини

Back to top button