Водещи новиниПроблемиСтраната

С фишинг атака от името на НАП се атакуват потребители с твърдения за непогасени изцяло задължения

Разпространяват се фалшиви имейли от името на Националната агенция по приходите (НАП), предупреждават от приходната агенция. Те се изпращат от лице, представящо се за главен публичен изпълнител Албена Борисова с електронен адрес: [email protected]. и съдържат съобщение за „налагане на електронен запор“ заради неплатени в срок задължения.
Писмата приканват получателите им да отворят прикачен файл, в който има информация за „наложения електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки“.
Имейл адресът, от който се изпращат съобщенията, силно наподобява на електронен адрес на НАП, като съществената разлика е в домейна.
От НАП предупреждават, че това представлява класическа форма на „фишинг“ атака, чрез която се цели опит за кражба на финансови средства и лична информация от интернет – потребителски имена за достъп, пароли, банкови сметки и т. н.
Вижте съветите на НАП как да се предпазите от фишинг.
Текстът на поредните фалшиви електронни съобщения, който от НАП публикуват без редакция, гласи:
УВАЖАЕМА/И ГОСПОЖО/ГОСПОДИНЕ,
С настоящия имейл Ви информираме, че по данни на НАП все още липсва пълно погасяване на задължение, с което Ви уведомяваме, че поради липсата на доброволно изпълнение от Ваша страна Ви се налага запор с това електронно съобщение. Електронният запор е наложен съгласно чл.450a от Гражданския процесуален кодекс (ГПК). Подробна информация за наложения Ви електронен запор, както и начините на плащане и конкретните банкови сметки може да намерите в прикачения файл. Запорното съобщение, както и всички други съобщения във връзка с налагането, изпълнението и вдигането на запора се смятат за получени от адресата от момента на отварянето на имейла.“

Подобни новини

Back to top button