ОбразованиеСтраната

(допълнена) Първият учебен ден за първокласниците по възможност навсякъде ще е присъствен

Министерството на образованието и науката прави възможното всички първокласници да празнуват първия си учебен ден в двора на училището. Това заяви министърът на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование, който обсъди Насоките за обучение в условията на извънредна епидемична обстановка. Да попречи може само тъмночервеният сценарий, при който 14-дневната заболеваемост надхвърля 500 на 100 000 души на областно или национално равнище.
МОН ще се съобрази с указанията на Министерството на здравеопазването за корекции в първоначалния вариант на насоките. Сред най-важните от тях са задължителното носене на маски от всички възрастни, независимо дали са ваксинирани или не, както и минаването към обучение от дистанция при 10% заболели ученици.
Как ще започне учебната година на 15 септември все още е рано да се каже, подчерта министър Денков. Това ще зависи от нивата на разпространение на заразата към онзи момент. „Имаме разписан механизъм за реакция при всяка ситуация. Едно от основните предимства на разработените насоки е, че дават голяма гъвкавост според заболеваемостта в конкретните села, градове, общини и области. Ето защо на едни места началото може де е присъствено, на други – в електронна среда. Това зависи също от размера на училището и възможностите за спазване на противоепидемичните мерки“, каза министърът.
В сряда пред БНТ служебният министър на образованието проф. Николай Денков съобщи, че маските стават задължителни за всички ученици и за децата от предучилищните групи на детските градини, ако заболеваемостта не е в зелената зона. Това означава, че при над 100 болни на 100 хил. децата над 6 г. ще са постоянно с маски в училище.
Ще има възможност за осигуряване на безплатни тестове за COVID-19. Те ще се използват за ученици с първоначални симптоми, а при съгласие на родителите в дадено училище – и за тестване на всички ученици.
След заседанието на МС в сряда проф. Николай Денков уточни, че окончателният вариант на COVID плана на МОН ще бъде публикуван в четвъртък.
Министър Денков напомни, че миналата година нито едно училище не е достигнало до 10% заразени ученици – граница, след която се минава на дистанционно обучение. И определи това за разумна граница за въвеждане на дистанционно обучение.
Както многократно беше обяснявано, през предстоящата учебна година ще бъде приложен локален подход при преминаване към дистанционно обучение. Като ще се търси максимално присъствие в отделните училища, независимо от заболеваемостта в страната. Подходът изисква сложна организация, тъй като образователното министерство трябва да следи всеки ден заболеваемостта в над 4100 училища и детски градини. Ключово е също в каква зона се намира съответното учебно заведение.

Подобни новини

Back to top button