ЗабавленияСпортСтраната

Общини, доброволци, партньори и колоездачи с обща цел – популяризиране на Дунав Ултра

Както вече posredniknews.com информира, на 3-ти септември във Видин ще бъде даден стартът на велопохода Дунав Ултра – „Обратно при реката”. В него 150 велосипедисти от България и Румъния трябва да изминат разстоянието от 700 км. с начална точка Видин и крайна – Дуранкулак, Oбщина Шабла.
Събитието няма състезателен характер, а е индивидуално предизвикателство за всеки участник или екип. Маршрутът преминава през 110 населени места, представяйки специфичната природа около Дунав и Добруджа, историческите забележителности, местната кухня и традиции. В каузата за популяризиране на региона се включат над 250 партньори – общини, хотели и къщи за гости, заведения и други обекти по поречието на Дунав и Добруджа, съобщават отганизаторите.
В периода между 3-ти до 12-ти септември в някои предварително избрани населени места ще бъдат издигнати официални Дунав Ултра флагове с имената на села и градове, а участниците ще споделят снимка от Контролните точки , целейки да популяризират забележителностите в региона. Флаговете ще могат да се видят във Видин, в Оряхово, в Лесковец, в Крушовене, в Никопол, в Белене, в Две могили, в Сребърна, в Силистра, в Генерал Тошево и в района на плаж Дуранкулак, където е крайната точка на маршрута Дунав Ултра с излаз на Черно море .
За да подкрепят каузата и в чест на преминаващите велосипедисти, различни общини организират допълнителни активности за забавление на малки и големи.
Пред една от най-старите пивоварни в България – “Ломско пиво”, ще има обособено място за почивка и отмора с освежаващи напитки и плодове.
В Оряхово флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централния площад Дико Илиев. Община Оряхово ще организира надпревара за малчугани с велосипеди, които ще се снимат с Дунав Ултра флага и с преминаващи колоездачи. Децата ще получат награди и подаръци.
В Лесковец флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат в зоната на възстановената наскоро почивна зона около местната чешма “ОФ – Селсъвета 1956”. Мястото е любима спирка както на местните, така и на пътуващите колоездачи, а Дунав Ултра беше катализатор в решението на местната общност да направи образцово място за отдих.
В Крушовене, благодарение на Община Долна Митрополия, флагът Дунав Ултра ще бъде разположен в района на самолет Aero L-29, превърнат в мемориал в памет на загинали български летци и парашутисти от ВВВУ „Георги Бенковски“.

В Никопол деятели от местното читалище, заедно с Община Никопол предвиждат местни деца да направят опознавателна обиколка сред забележителностите на града, която ще приключи на мястото, където ще бъде издигнат Дунав Ултра флагът – реновираният Никополски плаж.
За да популяризира маршрута Община Белене ще организира велосипеден преход с деца и юноши, който ще завърши в зоната на Контролната точка – крепостта “Димум”, като участващите деца ще се снимат за спомен с преминаващите велосипедисти. Преминаването съвпада с традиционните тридневни празници на Белене.
В Община Две Могили готвят истински двойник на войводата Филип Тотю – с комитско облекло, сабя и пищови, който ще посреща участниците в масовото изминаване на маршрута. Контролната точка, където ще бъде издигнат официалният Дунав Ултра флаг, ще бъде къщата-музей “Филип Тотю”, а сред домакините ще бъде и 83-годишния доайен-колоездач и уредник на къщата – Койчо Пенчев.
В Сребърна внушителен 3-метров винил, разположен в центъра на селото, ще посреща участниците в прехода. Селото се намира непосредствено до един от най-интересните природни обекти в България – Биосферен парк Сребърна (ЮНЕСКО)
В Силистра флагът на Дунав Ултра ще бъде издигнат на централната алея в крайдунавския парк – непосредствено до останките на античния град – римския Дуросторум и българския Дръстър.
В Генерал Тошево за първи път ще посрещат официално участници от Дунав Ултра – флагът ще бъде разположен на централния площад на Тошево, а всички колоездачи ще споделят снимка, за да популяризират добруджанския град.
Предвижда се в Силистра и в Генерал Тошево местни ученици да получат подаръци с емблема на маршрута Дунав Ултра и с новото издание на едноименната карта-пътеводител, посветена на най-дългия веломаршрут в страната.
Всички 16 контролни точки, през които ще преминават велосипедистите, както и най-интересните места по маршрута са представени в Мобилно приложение Dunav Ultra (налично за Android и iPhone).
Сред тях са още корабът “Радецки” в Козлодуй, античният град Улпия Ескус в Гиген, Римският легионен лагер “Нове” край Свищов, Пантеонът в Русе, Рибарската махала в Тутракан. Всички те са част от представителния списък на “100-те Дунав Ултра забележителности” – специално селектирани исторически места, природни обекти, свети места, археологически обекти, животни и храна, представящи идентичността на туристическия маршрут. Информацията за тях е свободна и може да се възползва от всеки с изтеглено мобилно приложение Dunav Ultra.
Организаторите на Дунав Ултра, със съдействието на своите партньори, ще организират допълнителни активности във Видин, както и фотоконкурс с различни награди. За повече информация преди и по време на събитието следете официалната страница на Дунав Ултра във Фейсбук.

Подобни новини

Back to top button