Водещи новиниИзбориСтраната

Ако имаше избори днес, ГЕРБ води с 5.9% на ИТН, ДБ са втора политическа сила

Социологическо проучване, осъществено съвместно от агенция „Маркет линкс“ и bTV в периода 13-22 август, показва много сериозни размествания в отношението на избирателите към партиите. Ако днес има избори, за ГЕРБ биха гласували 21.6% от избирателите, което прави партията на Бойко Борисов водеща политическа сила. С 15.7% победителят от изборита на 7 юли „Има такъв народ“ вече дели трета/четвърта позиция с БСП. Същественото в случая е, че докато ИТН върви надолу, левицата покачва рейтинга си. Втора по влияние политическа сила в момента според социолозите е „Демократична България“ – 16.5%. ДПС и „Изправи се, България! Ние идваме“ запазват позициите си със съответно 11.0% и 4.5%. Според „Маркет линкс“, при избори днес, в парламента ще се появи седма партия – „Възраждане“ с лидер Костадин Костадинов (4.3%).
Големите размествания се дължат преди всичко на разочарованието на избирателите от невъзможността да бъде съставено правителство, коментира Добромир Живков от „Маркет линкс“.
Очаквано политическата криза влияе на рейтинга и на Народното събрание – второ поред, което не може да излъчи редовен кабинет. Доверието към парламента се е сринало с 10 пункта до 13%. В същото време президентът е най-одобряваната фигура и институция в държавата. Румен Радев се радва на 58% доверие – стойност, близка до 2016 г., когато стана държавен глава. Служебното правителство също печели симпатии и 54% от анкетираните му „гласуват“ доверие.
Резултатите показват, че избирателите са силно разочаровани от липсата на диалог и от неумението на т.нар. партии на промяната да формират правителство, обясняват социолозите.
„ГЕРБ е първа политическа сила с добра мобилизация през летните месеци, което до някаква степен е изненада. Но от друга, разочарованието от партиите на протеста да съставят редовен кабинет води част от загубеното ядро обратно към тази партия“, обяснява Добромир Живков. „Политическата криза, в която се намира страната, и невъзможността да бъде съставен редовен кабинет с първите два мандата, значително повиши общественото напрежение. Българските граждани недвусмислено заявяват, че не са удовлетворени от посоката на развитие на страната. В предишни месеци фактор за подобни нагласи са били и вълните на пандемията от коронавирус, но сега четвъртата вълна на заразата е с много по-малка тежест при формирането на обществените настроения“, коментира още социологът пред Би Ти Ви.
Проучването показва че гражданите обвиняват партиите на протеста за създалата се политическа безпътица. На въпроса кой е по-виновен за провала на първия мандат за съставяне на правителство – ИТН или ДБ и ИБГНИ, 43% от анкетираните отговарят: „И двете страни“. 25% смятат, че отговорността е на партията на Слави Трифонов, а 15% укоряват повече „Демократична България“ и „Изправи се, България! Ние идваме“.
Данните са от съвместно проучване на „Маркет линкс“ и Би Ти Ви, проведено сред 1055 пълнолетни лица в страната по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Подобни новини

Back to top button