Забавления

В кулинарен фестивал в Левски раздадоха 400 пълнени чушки, победителите в конкурс получиха бижута във формата на чушки

Вторият кулинарен фестивал „Пълнената чушка – най-вкусната левченска традиция“ и фермерският пазар в подкрепа на местните производители, организирани от Община Левски и НЧ „Георги Парцалев – 1901” на 28 август 2021 година се превърнаха в истински празник на българския дух и традиции, съобщават организаторите.
Пешеходната и парковата зона до сградата на Община Левски събраха пъстротата и красотата на народната традиция на кулинарния фестивал, интересните и полезни предложения на местните производители на фермерския пазар.
Изложба „Кулинарното наследство на община Левски с послание към бъдещето” показаха всички селищата в община, която заедно с кулинарните изкушения на участниците в състезанието предизвика интереса на председателя на журито Иван Звездев.
Фолклорна група „Детелини” при НЧ „Г. Парцалев-1901” изпълни емблематичната за фестивала народна песен „Цонке ле, чушко червена”. За гостите на фестивала от Домашен социален патронаж бяха приготвени и раздадени 400 пълнени чушки.
Журито, с председател Иван Звездев и членове: Дони Василева – позната като царица на розите и Лиляна Живкова – жената с изключителен принос за българската култура и традиции в общината и страната, имаше нелеката задача да отличи от 18 участника в кулинарното състезание най -добрите в три категории – за автентична рецепта за пълнена чушка, за новаторска рецепта за пълнена чушка и категория „Есен с аромат на чушка”.
Забавни, интересни състезания в духа на празника за малки и големи с награди, предизвикаха радостни вълнения и празнично настроение. Децата от отборите „зелена” и „червена” чушка се състезаваха, кой ще открие скритата „златна чушка”, кой ще обели най-много чушки, кой ще изяде чушка без ръце и получиха аплодисментите на публиката и награди от Община Левски.

Емблематичните награди, бижута – златни чушки, сребърни чушки с позлатени листенца и сребърни чушки са ювелирно дело на бижутера Константин Костов.
Кметът на община Левски Любка Александрова, домакин на събитието, връчи наградите – златна чушка за първо, сребърна чушка с позлатени листенца за второ място и сребърна чушка за трето място.
За „Автентична рецепта за пълнена чушка” първо място заеха уникалните „Пълнени чушки с боб”на Маринела Петрова от с. Малчика. Второто место спечелиха „Пълнени чушки със сирене” на Виолета Енчева от Обнова, най-лятното ядене отбеляза председателят на журито. Третото място зае”Студената супа”- киселина на Маргарита Газдова от Асеновци. Като прабабата на енергийната напитка е студената супа, отбеляза въодушевено журито.
Във втората категория за новаторска рецепта Третото място спечелиха „Чушки с манатарки”с кориандър и джинджифил – бабина рецепта, подготвена от внучката Магдалена Димкова от Левски. Второ място във втора категория отиде при „Баница с чушки” на Мариана Декова от Малчика. За сладко новаторско, пикантно изкушение „Бонбони с чушки”, първото място грабна Георги Георгиев от ресторант „Втори километър”.
В третата категория – „Есен с аромат на чушки” трето място спечелиха „Пълнени чушки с люти чушлета и сирене” на Веска Илиева. Второто място беше присъдено на „Пълнени чушки с кайма, панирана сланина и качамак” на Анна Атанасова от Козар Белене. Първото място спечелиха „Пълнени камби” на Стефка Николаева от Асеновци. Много българско, практично и вкусно, отбеляза журито.
Победителите в конкурса, в състезанията и журито получиха с благодарност за участието и подкрепата, емблематични бижута от кмета на общината Любка Александрова. Отличието получи и шеф Иван Звездев, добре познат с участията си в общината. Звездев сподели, че е записал много рецепти от фестивала в Левски с намерение да бъдат увековечени в книга – календар.

Подобни новини

Back to top button