ПроблемиУслуги

След пет месеца трябва свлачището при Козар Белене да е укрепено, а пътят да е напълно реконструиран

От вторник 31 август 2021 година, стартира укрепването на свлачището на първокласния път I-3 Бяла – Ботевград при Козар Белене, в участъка от км 41+251 до км 41+562 в област Плевен, информират от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). От пътната агенция обръщат внимание на водачите, че за изпълнение на строително-монтажните работи в 311-метровата отсечка поетапно ще се ограничава движението в едната лента. Първо ще бъде затворена лентата в посока Бяла, а при втория етап от укрепителните дейности – лентата за Ботевград. Трафикът ще преминава двупосочно в свободната от ремонтни работи лента и ще се регулира със светофарна уредба.
За спиране на свлачищния процес е предвидено изграждането на укрепителни съоръжения – ще бъдат изпълнени стоманобетонови пилоти, разположени в един ред, които ще бъдат обединени чрез подпорна стоманобетонова стена и анкери. Ще бъде изградена армирана насипна подпорна конструкция с височина 3 м, предвидена е и пълна реконструкция на пътната настилка в участък от 200 м. Габаритът на пътя ще бъде възстановен до съществуващия. Ще бъдат монтирани нови ограничителни системи – мантинели, от двете страни на пътното платно и ще бъде положена нова хоризонтална маркировка.
Срокът за изпълнение на укрепителните работи е 5 месеца.
Изпълнител на обекта е „Автомагистрали“ ЕАД. Договорът е за 4 188 074,40 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на „Рутекс“ ООД и е на стойност 41 040 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде осъществен от „Геоконструкт“ ООД за 14 400 лв. с ДДС.

Подобни новини

Back to top button