ОбразованиеСтраната

Над 414 хиляди деца ще получават плодове, зеленчуци, мед и мляко през започващата учебна година

До момента от Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) са одобрили 92 заявителя по схема „Училищен плод“ и 81 заявителя по схема „Училищно мляко“, съобщават от фонда. През учебната 2021/2022 по схема „Училищен плод“ плодове и зеленчуци ще получават 414 644 деца от 3 189 училища и детски градини. По схемата „Училищно мляко“ млечни продукти ще се раздават в 3 214 учебни заведения, в които учат 403 672 деца. На сайта на ДФ „Земеделие“ своевременно се актуализира списъкът с одобрените заявители.
По училищните схеми са останали за одобрение само заявления, по които от фонда писмено е изискана допълнителна информация от доставчиците. Въз основа на отговорите, чакащите заявления ще бъдат приключени с акт на одобрение или с отказ за участие в схемите.
И през учебната година 2021/2022 по схеми „Училищен плод“ и „Училищно мляко“ освен конвенционално произведени пресни плодове, зеленчуци и мляко и млечни продукти, на децата ще се доставят и биологични продукти. Децата във всички учебни заведения, прилагащи Училищните схеми, ще получават и пчелен мед – най-малко 3 и не повече от 6 пъти за учебна година. Доставките ще се извършват при предварително уточнен и съгласуван с директора на учебното заведение график.
Припомняме, че съгласно чл. 15, ал.9 от наредбата за условията и реда за прилагане на Училищните схеми, всички одобрени заявители в срок до 10 дни след издаването на акта им за одобрение, могат да извършат промяна на предоставения график за доставките на плодове, зеленчуци, мляко, млечни продукти и мед. Промяната на предоставения график от заявителя се извършва и при промяна на учебните дни от компетентните органи.
Държавен фонд „Земеделие“ ще упражнява контрол над изпълнението на схемите през учебната година 2021/2022 г. Ще се следи стриктно за спазването на изискванията за качество, навременното изпълнение на заложените графици за доставка, както и проверка на предоставените от одобрените заявители документи, включително и спазване на реално доставените общи количества продукти по всяка една доставка в съответствие с нормативно определените тегла на единичните порции на различните видове продукти.
От фонда припомнят, че двете училищни схеми не са разработени за изхранване на децата в учебните завадения. Те имат за цел да възпитат трайни навици в децата да консумират пресни български плодове и зеленчуци и качествени млечни продукти, родно производство.

Подобни новини

Back to top button