ЗдравеОбразованиеСтраната

Училищата ще започнат учебната година присъствено, увери Кацаров

„Училищата ще започнат присъствено. Децата не са длъжни да плащат цената на това, че ние възрастните не направихме така, че да се ваксинират учители и родители“. Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров на брифинг за противоепидемичните мерки в страната.
Кацаров заяви, че за момента не вижда смисъл от локални мерки, макар че допусна възможност те да се налагат от местните власти. Той каза, че ако се предложат доброволни тестове в училищата, те ще са от най-щадящите – със слюнка.
Пред БНТ Михаил Околийски, представител на СЗО за България обяви, че Световната здравна организация (СЗО) препоръчва училищата да бъдат затваряни последни и отваряни първи при пандемия. Това трябва да става при спазването на мерки и при минимален риск за учителите, повечето от които са в рисковата група на по-възрастните хора. Досега обаче у нас училищата първи се затваряха и последни се отваряха в пандемията от коронавирус. Така през миналата учебна година учениците от 6 и 9 клас на практика не учиха почти цяла година. Те преминаха на онлайн обучение в края на октомври, което продължи до края на май.
СЗО препоръчва още и редовно тестване на децата и учителите. В тестването няма нищо обезпокоително, въпреки притесненията и опасенията на част от родителите, посочи Околийски.

Подобни новини

Back to top button