Водещи новиниОбществоПолитикаСемейство

Днес изтича срокът, в който родители могат да ползват данъчни облекчения през работодател

Днес, 31 декември, изтича срокът, в който родителите на деца, включително на деца с увреждания, могат да ползват по-високите данъчни облекчения чрез работодателя си по основно трудово правоотношение, припомнят от НАП.

За целта те трябва да подадат декларация пред работодателя в срок до 31 декември тази година.

В този случай работодателят може да им възстанови до края на януари 2022 г. удържания в повече данък за 2021 г.

Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и се прилага еднократно само за доходите от 2021 г. Повече информация публикувахме тук. За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца, като родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв.

Непроменени остават условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания.

Има и втора възможност за ползване на данъчното намаление за деца – с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от 1 месец след подаването на декларацията.

Припомняме, че подробна информация за данъчните облекчения има в сайта на приходната агенция www.nap.bg, фейсбук страницата на ведомството, а телефонна консултация по тези въпроси може да се направи с Информационния център на НАП на телефон: 0700 18 700 и имейл [email protected].

Подобни новини

Back to top button