ЗабавленияСпортСтраната

Над 140 колоездачи стартираха от Видин по най-популярния веломаршрут на Балканите

В петък, 3 септември 2021 година, във Видин десетки колоездачи тръгнаха по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза – популяризиране на над 110 населени места по поречието на Дунав и Добруджа. Плевен е една областите, през които Дунав Ултра преминава, и posredniknews.com редовно информира за веломаршрута – ТУК, ТУК, ТУК и ТУК.
Силният вятър не спря вело ентусиасти от България и от Румънния да се съберат заедно за участие в събитието Дунав Ултра – „Обратно при реката“ 2021.
За колоездачите това е едновременно спортно предизвикателство и начин да опознаят региона. Маршрутът е с обща дължина 740 км. и следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в района на Дуранкулак на Черно море.
Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.


Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 740-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 дни.
Придвижването на най-бързите може да се следи на живо чрез специални GPS устройства на https://events.loggator.com/DunavUltra-2021
“Разбрах, че маршрутът преминава човек на 72 години и това ме амбицира да го направя и аз”, споделя най-възрастният участник тази година, Никола Габровски на 77 години от Русе. Въпреки, че започва да кара колело едва преди 2 години, Никола бързо се запалва по колоезденето. Страстта му започва в Природен парк “Русенски Лом”, а няколко години и 3 колела по-късно, е на стартовата линия на най-популярния маршрут на Балканите. Никола Габровски има за цел да мине маршрута до 5 дни, и се вълнува да опознае градовете и селата покрай Дунав.
Георги Илиев, който опознава маршрута като подкрепящ екип преди 2 години, тази година се включва с екип от 5-ма вело ентусиасти. Вдъхновен от историята на дядо си, който преминал маршрута пеша по времето на Втората световна война, Георги решава да се включи в приключението по река Дунав с колело. Екипът има за цел да мине маршрута до 7 дни, а Беляновския въжен мост край едноименното село и Царството на водните лилии до Малък Преславец, са само малка част от забележителностите, които 5-те приключенци са набелязали да опознаят.
Създателят на “Дунав Ултра”, Борис Бегъмов, обърна внимание на тазгодишния изключително висок интерес към маршрута не само от страна на български и румънски участници, но и от страна на общини и партньорски обекти по поречието на Дунав. Локални събития организират в населени места в общините: Оряхово, Долна Митрополия, Никопол, Белене, Две могили, Силистра и Генерал Тошево.

Подобни новини

Back to top button