ПриродаПроизводствоСвета

Етикетът FSC гарантира, че продукти от дървесина са от екологично ориентирано горско стопанство

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят нещо“ е кампания на WWF България, която поставя на фокус живота в гората. Водещият акцент на кампанията е, че всички горски обитатели имат едно желание – техният дом да бъде запазен, за което в огромна степен сме отговорни ние хората. За да насочи общественото внимание към този казус, WWF създаде тематично видео, с което призовава потребителите у нас да закупуват продукти с етикета FSC.

Новата учебна година започва след броени дни.
В следващите две седмици както деца, така и възрастни ще влизат все по-често в книжарниците, за да купуват продукти от хартия. И когато това се случи, WWF се надява, че родителите ще се оглеждат за книжни продукти, на които стои отличителният етикет на FSC. Защото именно с този пример биха научили своите деца да са отговорни и да потребяват разумно хартия и хартиени продукти в бъдеще.
Какво представлява етикетът FSC?
Темповете, с които горите по света биват унищожавани, са почти неуловими. Всяка минута гори с размерите на 27 футболни игрища изчезват безвъзвратно.
Международният етикет на FSC гарантира, че съответните продукти от дървесина не са резултат от експлоатиращо, а по-скоро социално и екологично ориентирано горско стопанство. При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животинския свят, а също и се зачитат правата на местното население. Само дървесни и хартиени продукти, чието производство е сертифицирано според строгите принципи на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това правило се проверява от независими експерти.
„Днес над 2,300,000 ха или 55% от горите в България са сертифицирани по FSC. Близо 450 компании в дървопреработвателния бранш изпълняват изискванията на сертификата. А от август 2017 г. във всички гори в България повсеместно се прилага национален стандарт за горска сертификация по FSC“, коментира Нели Дончева, главен експерт „Гори“ във WWF.
Колкото по-голямо е търсенето на FSC продукти, толкова повече гори се стопанисват устойчиво и отговорно. И всеки има възможност да бъдеш бъде част от тази инициатива!
Какво означава FSC?
FSC (Forest Stewardship Council) е първата независима етикетираща система за горски продукти в света. Тя се подкрепя от екологични организации, собственици на гори, дърводобивната и дървопреработвателната индустрия, браншови организации и др. Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 228 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта спазват близо 49 000 компании.

Подобни новини

Back to top button