Водещи новиниПолитика

Наплив от желаещи да се преброят в първите часове на електронното преброяване

В полунощ на 7 септември на адрес https://www.e-census2021.bg/smartcensus/landing започна Националното преброяване на населението. По думите на Диана Янчева, зам.-шеф на НСИ, причина за проблемите, възникнали в първите часове, са огромно натоварване и хакерска атака срещу онлайн системата. Специалистите работят по осигуряване на допълнителни ресурси и отбиване на атаката, което ще доведе до временни ограничения в ползването на системата. От Държавна агенция “Електронно управление” изпратиха съобщение до медиите, с което призоваха гражданите да извършват онлайн преброяването през портала – https://egov.bg, а не директно през сайта на НСИ.
„Осигурили сме максимален капацитет, за да могат много на брой хора да се преброяват едновременно, но разбира се, винаги могат да се случат ситуации, така че да се наложи някой да изчака и да намери доброто време, в което да се преброи“, коментира и шефът на НСИ Сергей Цветарски. И допълва, че няма причина за притеснения, защото е въведена четиристепенна защита на информацията.
Преброяването ще е онлайн до 23:59 часа на 17 септември 2021 година. От 8 часа на 18 септември до 20 часа на 3 октомври ще се проведе преброяване с преброители и посещение на жилищата и домакинствата. Участието в преброяването е задължително – хората, които откажат да участват в него са заплашени от 160 лв. глоба.
Важно е да се знае че:
– преброителят е длъжен да посети всички – дори тези, които са се преброили онлайн. Няма да бъдете посетени само ако оставите на вратата бележка с уникалния 15-цифрен код, който системата генерира при правилно попълнена електронна карта.
– от 7 до 17 септември преброителите нямат право да извършват посещения по домовете. Ако в този период някой настоява да ви посети с цел анкетиране, много вероятно става дума за измамник, който се възползва от кампанията.
За по-бързо преброяване е добре предварително да подготвите и да са ви под ръка личните документи на семейството. За да се регистрирате на сайта на Преброяване 2021 са необходими валиден електронен адрес (имейл), ЕГН, номер и дата на издаване на валиден документ за българско гражданство (лична карта).
С една регистрация се преброява само едно жилище и лицата, пребиваващи в него. Ако искате да преброите електронно друг човек, например възрастен роднина, е необходимо да направите нова регистрация с различен електронен адрес и личните данни – ЕГН, документ за самоличност, на човека, за когото ще попълвате преброителната карта.
След попълването на всеки раздел е необходимо да натиснете бутона „Напред“, за да продължите към следващия. Системата предупреждава, ако има непопълнен въпрос или неразпознаваем символ в отговор. В такъв случай е необходимо да се върнете назад, за да отстраните пропуска.
Преди да получите уникалния код на финала във всеки момент анкетираният може да се връща към вече попълнен раздел и да редактира информацията в него. Но след като бъде получен уникалния 15-цифрен код, картата се заключва за редакция – може само да се чете информацията в нея, но не и да бъде променяна.
Попълването на преброителната карта, което отнема средно 20 минути, може да се прекъсне и да продължи по-късно. Информацията ще бъде съхранена за всички страници, които са потвърдени с бутона „Напред“. Ако страница остане незавършена повече от 30 минути, без да се въвежда информация, връзката прекъсва и трябва да се влезе отново с имейл и парола.
В анкетната карта са включени чувствителни въпроси, например за етническа принадлежност, майчин език, религиозност, вероизповедание. Предвидено е за тях като отговор да може да се посочи „Не мога да определя“ и „Не желая да отговоря“.
Нуждаещите се от съдействие могат да задавате въпроси на тел. (02) 9078 430 или на кратък номер *2021 в часовете от 9 до 21 часа. Съдействие можете да бъде получено и на имейл: [email protected]
Повече и по-подробна информация за електронното преброяване можете да намерите ТУК.
Подробна инструкция за регистрацията в портала на електронното преброяване можете да намерите ТУК.

Видеоинструкция „Как да се преброим електронно“

.

Подобни новини

Back to top button