ЗемеделиеСоциалниСтраната

Въпреки високите добиви от пшеница хлябът става все по-скъп

Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия отчитат българските зърнопроизводители през 2021 година. Най-високите средни добиви са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново. При прибрани над 7 140 000 тона от 12 млн. декара пшеница средният добив е 595 кг на декар. Това е 50% повече от миналата година, когато в Източна България стопаните ожънаха едва 170 кг на декар, припомнят от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
Изкупната цена на хлебната пшеница също е по-висока тази година, като тенденцията е да продължи да поскъпва, следвайки котировките на международните борси. В началото на жътвата сделките бяха при 324 лв. за тон, а в средата на август стигна до 353 лева.
Хлебопроизводители вече алармираха за 20% ръст на цената на брашното наред с почти 100% увеличение на цената на тока. „Всичко това води до около 25% поскъпване на хляба, като в тази цена ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната“, прогнозира пред БНР Тошко Няголов от Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в Добрич.
Сериозен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, което неминуемо ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта. „В цяла Добруджа предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 г. реколтата е добра за земеделските стопани“, обобщава Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. За пример Жекова посочи, че докато преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лева на тон, сега цената е 900 лева.

Подобни новини

Back to top button