Водещи новиниШахмат

Девойките до 18 години на „Спартак Плевен XXI“ са Шампион на България във всички дисциплини

От 1 до 6 септември в хотел „Аквалайф“ в Кранево се проведе Държавното отборно първенство по шахмат за юноши и девойки, съобщават от клуб „Спартак Плевен XXI“. Чудесните условия и желанието за игра, породено от ограничените състезания през годината, събра целия елит на страната в детско-юношеския шах. В първенството взеха участие 18 отбора от цялата страна и безспорно това бе едно от най-силното първенство в последните години.
„Спартак Плевен XXI“ участва с отбори при девойките и юноши до 18 години. При девойките плевенските представители бяха основни фаворити за титлите и оправдаха напълно прогнозите. Успехът обаче бе постигнат по безапелационен начин, непознат до сега в тази възрастова група. Девойките от Плевен постигнаха 12 победи във всичките си 12 срещи срещу сериозни отбори в първенствата по класически шах, ускорен шах и блиц, като не допуснаха изненади даже на „късите контроли“. Превъзходството на нашите момичета бе толкова голямо, че отборът си позволи да излезе с различна подредба на отбора по дъски за всяко първенство. Резултатът неизменно бе един и същ – победа във всяка среща и шампионска титла. Лидерите на отбора Ева Русева и Надя Тончева спечелиха всичките си партии. Катрин Нинова удържа „дъската си“, като в класическия шах противниковите отбори пуснаха срещу нея най-силните си състезателки, а резервата Виктория-Елизабет Миткова, която бе дебютант на такова първенство, успешно се включи в срещите на отбора.
С интерес с очакваше представянето на юношите до 18 години. Отборът, който взе участие в първенствата по ускорен шах и блиц, бе в състав Симеон-Александър Митков, Кристиан Георгиев, Кристиан Милев и Александър Георгиев. Съставът до миналата година играеше в групата до 14 години и сега първото участие в групата до 18 години му определяше ролята на аутсайдер. Не така се чувстваха плевенските момчета, които в първенството по ускорен шах постигнаха 3 победи от 6 възможни. В блица резултатът бе подобен – 2 победи, 2 равни мача и 2 загуби. Най-ценния резултат обаче бе равния мач в последната среща мач срещу силния отбор на “Чесбомб“ (Пловдив), който стана шампион на класически и ускорен шах.
Състезанията бяха и последните държавни първенства за годината. Участието на плевенските шахматисти беше финансирано по програми на Община Плевен и ММС за финансово подпомагане на спортните клубове. Равносметката за СКШ „Спартак Плевен XXI“ е красноречива – в състезанията през годината бяха спечелени 3 златни, 1 сребърен, 6 бронзови медала и 11 места в призовите шестици и клубът продължава да е един от водещите в страната. Безспорно най-успешният състезател на „Спартак Плевен XXI“ е 16-годишната Ева Русева, която в 26 срещи за женския и девическия отбор на своя клуб успя да спечели 24 точки.

Подобни новини

Back to top button