СоциалниСтраната

Полезно за онлайн преброяване 2021

Текстът е публикуван в блога на Боян Юруков

От днес започва преброяването през интернет и ще продължи до 17-ти септември. След това преброители ще обикалят всяко жилище и адрес, за да преброяват лично всички. Ако сте се преброили електронно, достатъчно е да им дадете кода, който ще получите по имейл. Това освен, че пести време, ще намали и контактът, което е важно в сегашните условия.
Преброяването става на тази страница. Регистрирате се с имейл, ЕГН и лична карта. Имейлът за потвърждаване на регистрацията може да се забави няколко минути, също както и този с кода накрая. Важно е в преброителната карта да въведете адреса, в който действително живеете, а не там, където сте регистрирани. Ако адресът не може да бъде намерен автоматично – например, ако сте въвели на ръка описание – ще излезе карта, на която на ръка ще трябва да поставите отметка къде се намира. Това няма да е толкова лесно за някои, но за съжаление би бил единственото решение в редките случаи, в които не адресите не съвпадат с регистрите. Също така трябва да преброите само хората, които наистина живеят на адреса – не близки, които обичайно живеят в чужбина или в друго жилище. Българите, живеещи постоянно в чужбина следва да се преброят там. Всички европейски държави, както и доста други по света имат преброяване тази или следващата година. Според чл. 39 до 41 от Закона за преброяването всички данни събрани от тази анкетна карта или по друг начин за целите на преброяването са статистическа тайна, не могат да се използват за друго, няма да бъдат предоставяни на други органи и не могат да се използват като доказателства пред изпълнителната или съдебната власт.
Съветът ми е да проверявате внимателно данните, въведени на всяка страница. Има възможност да се връщате и поправяте, но само преди да сте натиснали „Запазване“ на последната страница. За сметка на това доста от информацията се добавя автоматично – например дата на раждане или родствените връзки. Нещо, което може да затрудни някои, е квадратурата на жилището и конкретно на стаите, които се използват за живеене. Това са всички без килер, коридор, офис и прочие. При точката какво се отоплява, може да въведете максимално число обитаемите стаи плюс кухнята, ако е отделна стая. Не забравяйте да си копирате и номера, който ще ви излезе накрая. Би трябвало да го получите по имейл, а може да влезете в портала и да го откриете в профила си – натискате на човечето горе вдясно и после „Профил“.
В рамките на преброяването ще има допитване, търсещо отговор на това какво ни кара да останем или да напуснем България, както и дали, колко и кога искаме деца. Допитването ще се проведе сред 44 000 случайно избрани адреса и цели да даде представа какви са настроенията в страната.
Преброяването като цяло е изключително важно за редица аспекти от живота ни. Основа е на неща като планирането на бюджета, изследвания, влияещи на инвестиции и на изборния процес. Възможно е дори да доведе до преразпределение на мандатите в парламента. Най-вече обаче ни дава представа какво е положението в страната и помага да оборим заблуди. Преди 10 години показах графики за етническия състав на населението на база предишното преброяване. Данните от преброяването са в основата на анализите ми за раждаемостта от последните 50 години, детските надбавки и бедността и смъртността и как я сравняваме през годините. Помогна и при показване на данните за българчетата, родени в чужбина.
Редовно има критики за това как се провежда преброяването, как се следи населението и дали въобще числата отговарят на истината. При последното преброяване наистина имаше корекция надолу в населението и тя беше с 1.82%. Това е в рамките на статистическата грешка и близко до корекцията, която се наблюдава в Германия, например, при тяхното преброяване. Описал съм вече проблемите на немците с броенето на диаспората ни. Особена критика имаше също към въпросите за самоопределянето – че всеки можел да пише каквото си иска. Това всъщност е идеята на „самоопределяне“. Не може преброителите да вървят по къщите и да пришиват етнос и определения на хората, които ги обитават.
Заради пандемията, по-широкото навлизане на интернет услугите у нас и информационната кампания на НСИ, се очаква този път значително повече хора да се преброят през интернет. Ще значителен успех и показателно за интернет грамотността ни, ако успеем да минем 70%. Преди 10 години над 40% от населението беше преброено така. Доста обаче се съмняват в това. Ако имате възможност, може да помогнете и на близките си да се преброят, за да им спестите време и излишен контакт с преброителите.
За съжаление се забелязва, че сайтът за електронно преброяване се претоварва сутрин и вечер покрай рекламните кампании, течащи по медиите. Имайте търпение, тъй като някои проверки и записи отнемат известно време.

Подобни новини

Back to top button