ОбразованиеОбществоПолитика

Качеството на закуските в училище обсъждаха на обща среща в Плевен

Качеството на закуските, които получават малките ученици, макар и безплатно, в училищата – този проблем събра на обща среща в залата на ОУ „Св. Климент Охридски” в Плевен представители на училищното ръководство, родители на ученици от 1 до 4 клас, представители на отдел „Образование“ на Община Плевен и на Общинския съвет в лицето на общинския съветник Наталия Цанева. В срещата се включиха експерти от Регионалната здравна инспекция – д-р Цветан Димитров и г-жа Пенкова, лично присъстваха и представители на фирмите, които предлагат закуските и млечните продукти на децата в конкретното учебно заведение.

„Идеята на тази среща е да се предложи най-добрия вариант за закуски на децата – здравословни и качествени, който вариант би бил одобрен и от  родителите. Дискусията се предшества от конкретен сигнал на родител за лошо качество на предлагана закуска, по който сигнал Община Плевен започна проверка. За проблема бяхме сезирани и от г-жа Наталия Цанева – общински съветник. Направихме среща с директора, със заместник-директорите и с медицинската сестра, главният счетоводител също присъства. Обяснихме какъв е проблемът. Става дума за закуски в допълнителната сграда, която се помещава в ДФСГ „Интелект“. Колегите ни споделиха, че закуската на децата от 1 до 4 клас се финансира в рамките на 1 лв. За да бъде тя качествена и здравословна, те са предложили на родителите – и с тяхно одобрение, се предлага три пъти седмично закуска по 2 лева, вместо 5 пъти по 1 лев“, информира заместник-кметът на Община Плевен Елина Димитрова. 

В продължение на тези разговори е и организираната обща родителска среща в училището във вторник вечер, с участието и на представителите на РЗИ и фирмата доставчик на закуските. Община Плевен беше представена и от началника на отдел „Образование“ Людмила Гоневска.

„Тук сме, за да съдействаме за разрешаване на проблема по възможно най-добрия за децата ни начин“, заяви директорът на училището Татяна Христова.

Диетологът д-р Цветан Димитров запозна присъстващите с изискванията за правилно хранене на деца на тази възраст, а именно, че те трябва да се хранят 4 пъти дневно – закуска, втора подкрепяща закуска, обяд и вечеря. Д-р Димитров изрази и категоричното мнение, че предлагането на тестени закуски във вида, в който са давани на децата, не се вписват по никакъв начин в разбиранията му за здравословна храна за подрастващи.

Доставчикът на закуски показа мостри от предлаганите закуски и увери, че фирмата работи съгласно указаните нормативни изисквания и не прави компромис с качеството на продуктите, защото и за тях като доставчик приоритет е здравето и безопасността на децата.

Срещата продължи с въпроси от родители, които коментираха основно качеството и вида на предлаганата храна за децата им. Предложен бе и вариант тестените закуски да бъдат заменени с плодове и зеленчуци. Изказани бяха и мнения в подкрепа на тестени закуски с млечни изделия и без колбаси. Относно даваните на децата млечни продукти в училище, присъстващите на срещата родители заявиха, че нямат никакви забележки.

В рамките на срещата на всеки родител беше дадена анкета, която да попълни, за да се види общото мнението за това, каква да бъде даваната в училище храна.

Снимки: личен профил във Фейсбук на Наталия Цанева

Подобни новини

Back to top button