Общество

Нови соларни лампи осветяват вече нощем парк „Кайлъка”

Петдесет и осем нови соларни лампи вече осветяват централната алея на парк „Кайлъка” от Моста до езерото с лодките. Поредното благоустройство в защитената местност, централната част на която се стопанисва от Община Плевен близо година, беше представено на среща с журналисти от кмета Георг Спартански.
Новите осветителни тела се управляват дистанционно и могат да работят на пълна непрекъсната мощност за 6 часа и на мощност 20 %, която се увеличава до 100 % при преминаване на пешеходци или велосипедисти. Избран е вторият вариант, осигуряващ осветление през цялата нощ.
Стойността на стълбовете и лампите възлиза на по-малко от 30 хил. лева, осигурени от държавната субсидия за поддържане на парка, експлоатацията им е напълно безплатна, защото те се зареждат от дневната светлина, подчерта Георг Спартански. Съоръженията са напълно екологични и щадящи околната среда. Монтажът е извършен от фирма „Елко” – Плевен.
След основното прочистване на изсъхналата растителност, отстраняването на отпадъците, ремонт на съществуващите съоръжения, поставянето на нови пейки и съдове за смет, ремонт на Летния театър и преасфалтиране на част от алеите, продължаваме облагородяването на парка и превръщането му в действително приятно място за отдих и спорт. Нови соларни лампи ще продължим да поставяме и през следващите сезони, обяви кметът. Очакваме да ни бъдат предадени за управление двата паркинга до ресторант „Двете сърнета”, които да рехабилитираме и които да бъдат ползвани напълно безплатно от плевенчани и гостите на града, посочи още той.
„Призивът ми е да ценим и пазим всичко направено за града и за „Кайлъка” и се надявам да бъда чут, защото са вложени пари на българските данъкоплатци в името на по-добрия облик на Плевен“, каза в заключение Георг Спартански.

Подобни новини

Back to top button