ЗдравеСпорт

1300 ентусиасти изминаха 10,8 млн. крачки за превенция на хроничната венозна болест

„Пътешествие с мисия“ е част от националната информационна кампания „Вземи краката си в ръце активно“. За трета поредна година тя се провежда с цел повишаване на информираността за превенцията на хроничната венозна болест (ХВБ), като тази година лице на кампанията е актрисата Алекс Сърчаджиева.

По време на тазгодишното издание се проведоха безплатни прегледи за ХВБ в 25 града на страната, а кулминацията на кампанията беше събитието „Босата разходка“ в софийския Южен парк. Организaтор на „Вземи краката си в ръце активно“ е Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология с подкрепата на сайта www.venite.bg. Хроничната венозна болест (т.нар. разширени вени) засяга около 50% от населението, като се среща по-често сред жените. За съжаление заболяването често остава недиагностицирано и нелекувано, което може да доведе до сериозни последици за здравето. Сайтът www.venite.bg предоставя изчерпателна информация по всеки въпрос, свързан с разширените вени, и полезни съвети за активна грижа за краката.
„Пътешествие с мисия“ преизпълни целта си да вдъхнови участниците да изминат 10 млн. крачки и така да напомнят на всички, че активният начин на живот спомага за превенцията на разширените вени.
В продължение на два месеца и половина над 1300 участници извървяха заедно 10 896 020 крачки. За да ги мотивира, Ели Иванова – основател на блога за пътувания „Друми в думи“, им предложи осем маршрута в красиви кътчета на България. Много пътешественици от България, а дори и от различни точки по света се включиха активно, като публикуваха своите извървени крачки, споделяха маршрути и снимки от незабравими моменти на активно движение. Така се създаде #ОтборСМисия от посланици на каузата за активното движение и грижата за здравето на краката.
Общността, създадена във връзка с „Пътешествие с мисия“, остава активна и всеки може да продължи да участва и да споделя пътешествията си в едноименната фейсбук група. През пролетта на 2022 година активността, която е част от кампанията „Вземи краката си в ръце активно“ ще продължи с нови интересни предизвикателства в името на активния начин на живот и грижата за краката.

Подобни новини

Back to top button