Шахмат

Детски шахматен турнир събра в Плевен деца от клубовете в цялата страна

Близо 90 деца на възраст от 6 до 16 години от 15 шахматни клуба в страната мериха умения в Детски шахматен турнир за Купа „Плевен 21“. Организатори на масовата детска проява, провела се през почивните дни, бяха са СКШ „Плевен ХХІ” и ЦПЛР – Център за работа с деца – Плевен, със съдействието на Община Плевен и хотел „Балкан”. Успех на малките шахматисти пожела кметът на Общината, д-р Валентин Христов.

„Шахматът е честна игра, битка на умовете и неслучайно една от най-популярните в цял свят. Затова изключително се радвам да видя в Плевен толкова млади и интелигентни хора, обичащи шаха. Както знаем, докато играем шах, най-активната част от тялото ни е именно мозъкът. Затова и като родител, и като лекар препоръчвам: играйте шах, учете децата си на тази игра“, обърна се д-р Христов към участниците и присъстващите родители и гости на турнира. Той пожела успех на всички деца в надпреварата и направи символичния първи ход в състезанието на шахматната дъска.

Гост на турнира бе и директорът на Центъра за работа с деца и общински съветник в състава на Общински съвет – Плевен, Генадий Гешев, а музикален поздрав към участниците поднесоха деца от хора при детско-юношеския ансамбъл „Нашенчета“, с ръководител Петя Банева.

Условията на турнира и съдийския състав представи мс Христинка Илиева, председател и треньор на СКШ „Плевен XXI“. Главен съдия на състезанието беше Мирослав Митев – международен арбитър, а негов помощник – Владимир Павлов, национален съдия.

Детският шахматен турнир за Купа „Плевен 21“ цели популяризиране на шахматната игра сред подрастващите, право на участие в него имат всички състезатели, родени след 31 декември 2006 г. с международен рейтинг по класически шахмат до 1799, подали своевременно заявка и заплатили такса участие. Състезанието се провежда в два турнира:

Турнир А: Общ турнир до 16 г. с отделни класирания във възрастови групи до 10,12, 14 и 16 г., и Турнир Б: Общ турнир до 8 г. с отделно класиране за деца от Детски градини. Наградите са, както следва:

  • Награди за всяка възрастова група момчета и момичета до 10, 12, 14 и 16 г.: първо, второ и трето място;
  • Награди за възрастова група момчета и момичета до 8 г.: първо, второ и трето място;
  • Награди за група детска градина момчета и момичета: първо, второ и трето място;
  • Награда за най-добре представил се клуб.

Детският шахматен турнир за Купа „Плевен 21“ е част от Младежкия календар на Община Плевен за 2023 г. и една от инициативите, свързани с отбелязване на 70 години Център за работа с деца, гр. Плевен.

Подобни новини

Back to top button