История

Румен Радев: „Третият щурм на Плевен открива пътя към Шейново, София и към българската свобода“

Вече век и половина поколения плевенчани с достойнство и чест, с братска признателност и грижовност пазят спомена за героите, така че той да не потъва в пожълтелите страници на историята. Думите са на президента Румен Радев, кпйто участва в отбелязването на 144-ата годишнина от началото на Третия щурм за освобождението на Плевен. В церемонията участваха кметът на града Георг Спартански, областният управител Марио Тодоров и посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.
Държавният глава отбеляза, че обсадата на Плевен е епопея и като размах на военната операция, и като значение, и като военно майсторство и героизъм. „Макар и неуспешен, третият щурм на Плевен е важна страница в тази епопея и ние трябва да я препрочитаме, за да не забравяме никога цената на свободата”, подчерта Румен Радев и допълни, че жертвите са хиляди, а тази кървава жътва е осезаема навсякъде – в костниците, могилите, паметниците и в местата за почит.
Президентът припомни, че месеците след третия щурм са били решаващи и откриват пътя към Шейново, София и към българската свобода. „След месеци на кървава обсада именно руското оръжие беше преломът, който обърна хода на войната и благодарение на който днес имаме българската държава”, посочи Румен Радев. По думите на държавния глава Плевен се е превърнал в град-мемориал, където срещата със спомена отваря очите и дава отговор на не един въпрос на съвременниците на днешния ден.
„Благодаря ви, че показвате, че признателността на народа ни към нашите освободители и техния безпримерен подвиг, за да има днес България, е по-силна от всякакви политически спекулации”, обърна се президентът към жителите и гостите на Плевен.
В Скобелевия парк пред Панорама „Плевенска епопея 1877“ държавният глава отдаде почит пред загиналите герои за свободата на България и поднесе венец пред костницата в парка.
В Панорама „Плевенска епопея 1877“ Румен Радев връчи Почетния знак на президента на отговорни за построяването на историческия паметник – кметът в периода 1971-1979 г. Андрей Романов и двамата проектанти арх. Иво Петров и арх. Пламена Цачева. Държавният глава открои приноса на тримата отличени за облика на град Плевен. „Невероятният мемориален ансабъл винаги ще ни напомня от къде идва нашата свобода“, подчерта президентът и изрази признателност за патриотичната посветеност и професионалните успехи на наградените.

Президентът проведе среща с работещи в Регионалния военноисторически музей на Плевен в Панорама „Плевенска епопея 1877“. Служителите на музея и кметът на Плевен Георг Спартански споделиха с президента, че културният институт е единственият в страната без пълно държавно финансиране. „Тъжно и обидно е за нас, че единствени от всички регионални музеи сме на 50% национално финансиране“, казаха представителите на музея пред държавния глава и посочиха, че общината изнемогва в усилията си да поддържа историческия паметник без необходимата държавна подкрепа, която въпреки дългогодишните молби, не е била оказвана. „Вашата кауза за опазване на историческата памет е справедлива, защото е кауза за България“, заяви държавният глава и увери, че ще направи всичко възможно в подкрепа на историческия музей.

Подобни новини

Back to top button