СтранатаТърговия

Близо 15% ръст на продажбите в резултат на контрол, установен от НАП, на търговията с горива

Националната агенция за приходите (НАП) започна тотален данъчен контрол на търговията с горива, съобщиха от агенцията. В съобщението се подчертава, че за целта се следи движението на всеки литър гориво от изходите на данъчните складове до бензиностанциите за крайна продажба.
В последните 2 седмици екипи от звеното за фискален контрол са извършили наблюдения на изходите на 26 данъчни складове, като са проверили над 4500 превозни средства, предназначени да зареждат с горива цялата мрежа от бензиностанции на територията на страната. Данъчните оценяват нивото на риск на всеки получател на гориво, което напуска данъчен склад със специализиран софтуер. Камионите на определените за рискови търговци се пломбират и движението им се наблюдава до разтоварването в крайната точка на продажбата. До момента са били пломбирани над 500 цистерни и е наблюдавано разтоварването им до над 1300 обекта.
В резултат от действията на НАП се отчита ръст от близо 15% на продаденото количество гориво в сравнение с аналогичен предходен период, сочат първоначалните данни.
Контролната кампания на НАП в сектора на горивата ще продължи и в следващите седмици, като ще бъде насочена и към бензиностанциите.
„Фискалните рискове при горивата са значителни. Това, което правим е да предотвратим спекула и нелоялна конкуренция за сметка на укриване на данъци. Имаме разбиране от браншовата организация и вярвам, че кампанията на НАП ще е от полза не само за бюджета и за цялото общество “, коментира по повод проверките изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Подобни новини

Back to top button