КултураОбществоСвета

Дискусията за посоката на развитие на Европа навлиза в разгара си

На 15 септември 2021 година ще се проведе дебатът за състоянието на ЕС, на който Европейският парламент ще изслуша председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен. Депутатите ще разискват с нея какво е постигнато и какво предстои и ще повдигнат основните теми, които вълнуват европейците.
Прякото излъчване на дебата в сряда от 10 часа българско време може да бъде следено на уебсайта на Конференцията за бъдещето на Европа, както и на Фейсбук страницата на Конференцията.
Същевременно в София ще се проведе дискусия, на която ще бъдат анализирани основните послания на речта и тяхното значение за България. Дискусията ще бъде предавана пряко на Фейсбук страницата на Представителството на Европейската комисия в България.
Гласът на европейците ще прозвучи ясно и този уикенд, когато започва следващата фаза от Конференцията за бъдещето на Европа. На граждански форуми ще бъдат разисквани идеите за промяна, събрани на онлайн платформата на Конференцията или формулирани на срещи из цяла Европа. Гражданските панели ще направят препоръки, които ще бъдат дискутирани на следващ етап с европейските институции.
Ще има четири европейски граждански панела, като първият започва работа този петък, 17 септември. Всеки един от гражданските съвети ще се занимава с конкретни теми, по които европейците са поканени да предложат идеи
Панел 1 – По-силна икономика, социална справедливост, работни места / образование, култура, младеж, спорт / цифрова трансформация
Панел 2 – Европейска демокрация / ценности и права, върховенство на закона, сигурност
Панел 3 – Изменения на климата, околна среда / здравеопазване
Панел 4 – Мястото на ЕС в света / миграция
Членовете на съветите имат възможност да предлагат и допълнителни теми. Независими експерти ще участват в срещите, за да предоставят информация по дискутираните въпроси.
Всеки един от четирите съвета ще заседава три пъти. Първите сесии ще се проведат в рамките на четири уикенда между 17 септември и 17 октомври в сградата на Европейския парламент в Страсбург.
Вторите сесии ще се проведат онлайн през ноември, а третите сесии са планирани през декември и януари в различни градове от ЕС, ако позволява здравната ситуация.
График на заседанията на гражданските съвети
По-силна икономика, социална справедливост, работни места / образование, култура, младеж, спорт / цифрова трансформация
17-19 септември, първо заседание
5-7 ноември, второ заседание
3-5 декември, (Дъблин, Ирландия), трето заседание
Европейска демокрация / ценности и права, върховенство на закона, сигурност
24-26 септември, първо заседание
12-14 ноември, второ заседание
10-12 декември, (Флоренция, Италия) , трето заседание
Изменения на климата, околна среда / здравеопазване
1-3 октомври, първо заседание
19-21 ноември, второ заседание
7-9 януари, (Варшава, Полша) , трето заседание
Мястото на ЕС в света / миграция
15-17 октомври, първо заседание
26-28 ноември, второ заседание
14-16 януари, (Маастрихт, Нидерландия) , трето заседание
Гражданските съвети ще формулират препоръки, които ще бъдат разисквани на пленарните заседания на Конференцията, които събират граждани, представители на европейските институции, на националните парламенти и на други организации. Двадесет представители на всеки от панелите ще участват в пленарните заседания на Конференцията и ще представят заключенията, до които са стигнали в разискванията си.
Препоръките на гражданските съвети ще послужат за основа на окончателния доклад на Конференцията, който ще бъде подготвен през пролетта на 2022 г. от изпълнителния съвет на Конференцията. Изпълнителният съвет включва представители на Европейския парламент, Съвета и Комисията (институциите, които трябва да реализират на практика заключенията на Конференцията), както и наблюдатели от други организации. Докладът ще бъде изготвен в тясно сътрудничество с пленарния състав на Конференцията и ще трябва да получи одобрение от него.
Прочетете повече за темите, които ще бъдат разисквани, кога и къде ще се проведат срещите и как можете да следите какво се случва.
Регистрирайте се и изразете мнението си! Погледнете и вече направените предложения – можете да ги подкрепяте, обсъждате или споделяте.

Подобни новини

Back to top button