КлиматОбществоСвета

Между 40 и 200 милиона души може да бъдат принудени да мигрират заради климатични промени

Климатичните промени може да принудят над 200 млн. души по света да напуснат домовете си в идните три десетилетия и да доведат до създаването на горещи миграционни точки, се казва в доклад на Световната банка, цитиран от „Асошиейтед прес“, предаде BTA. Това може да бъде избегнато, ако се предприемат спешни действия за намаляване на парниковите емисии в глобален план и за намаляване на различията в устойчивото развитие на страните по света.
В документа се проучва как въздействието на бавно настъпващите климатични промени като недостиг на вода, намаляване на добива от посевите и покачването на морското равнище може да стане причина за появата на милиони климатични мигранти до 2050 г.
В доклада са представени различни сценарии в тази насока. Най-песимистичният включва високо ниво на парникови емисии и неравномерно устойчиво развитие на страните по света. При него 216 млн. души може да са принудени да напуснат родните си страни в няколко региона – Латинска Америка; Северна Америка; Субсахарска Африка; Източна Европа и Централна Азия; Южна Азия, а също Източна Азия и Тихия океан.
При най-позитивния сценарий, при който има ниски нива на емисии и приобщаващо, устойчиво развитие, броят на мигрантите може да бъде с 80 процента по-малък, но пак ще се изразява в преселване на 44 млн. души.
В доклада се предупреждава, че горещи миграционни точки могат да се появят през идното десетилетие и броят им да се увеличи до 2050 г.
Документът препоръчва на властите да планират действия както в районите, които милиони хора ще бъдат принудени да напуснат заради климатичните промени, така и в районите, където тези хора ще се преселят, превръщайки ги в горещи миграционни точки. Сред препоръчаните действия е постигане на нулеви нетни емисии до средата на века, при което би могла да се изпълни целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий. Препоръките включват и инвестиране в „зелени и устойчиви“ решения за развитие в съответствие със споразумението за климата от Париж.

Подобни новини

Back to top button