ЗдравеПлевен и страната

Плевен продължава да е в жълтата зона на заболеваемост от COVID-19, има лек спад на заразените

Според данните към 12 септември, обобщени от Националния център по заразни и паразитни болести на база 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души, 20 области са в червената зона (заболеваемост над 250 на 100 хил. души), а 8 са в жълтата (между 100 и 250 заразени на 100 хил.). Няма области, оцветени в зелено (под 100 заразени на 100 хил.). Единствената област, която беше в тъмночервената зона (над 500 заразени на 100 хил. души) – Търговище, тази седмица е обагрена в червено, т.е. заболеваемостта там е намаляла. Една от областите в жълто продължава да е Плевен, при това даже се отчита намаление на заболеваемостта. През последния отчетен период заболеваемостта е 234 на 100 хиляди, докато в предходния е 246 на 100 хиляди.
По този повод Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира, че има известно задържане в развитието на епидемията.
Същевременно Министерството на здравеопазването разпространи съобщение, в което иска контролните органи на Регионалните здравни инспекции, МВР, агенцията по храните и общинските администрации да засилят контрола по спазването на противоепидемичните мерките.
В случай на грубо нарушение, съставените констативни протоколи да се изпращат на окръжния прокурор за проверка за наличие на престъпление.
В съобщението на здравното министерство се отбелязва също, че в медийни репортажи се показва неспазване и дори открито противопоставяне на мерките, най-често от нощни заведения, но даже от някои кметове.

Подобни новини

Back to top button