Водещи новиниПолитикаСтраната

Второто за годината служебно правителство встъпи в длъжност

„За първи път в историята на страната едно служебно правителство наследява друго служебно правителство. За първи път служебно правителство актуализира държавен бюджет и в същото време трябва да изработи бюджета за следващата година в условията на криза“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към служебния премиер Стефан Янев при представянето на новия състав на служебния кабинет, който положи клетва на официална церемония на „Дондуков“ 2.
В четвъртък, 16 септември 2021 година, в „Държавен вестник“ е публикуван указът на президента за новото служебно правителство, който влиза в сила веднага.
Ето имената на новите служебни министри:
Стефан Янев – министър-председател
Гълъб Донев – заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика;
Бойко Рашков – заместник министър-председател по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи;
Атанас Пеканов – заместник министър-председател по управление на европейските средства;
Валери Белчев – министър на финансите;
Георги Панайотов – министър на отбраната;
Стойчо Кацаров – министър на здравеопазването;
Виолета Комитова – министър на регионалното развитие и благоустройството;
Николай Денков – министър на образованието и науката;
Светлан Стоев – министър на външните работи;
Янаки Стоилов – министър на правосъдието;
Велислав Минеков – министър на културата;
Асен Личев – министър на околната среда и водите;
Христо Бозуков – министър на земеделието, храните и горите;
Христо Алексиев – министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията;
Даниела Везиева – министър на икономиката;
Андрей Живков – министър на енергетиката;
Стела Балтова – министър на туризма;
Андрей Кузманов – министър на младежта и спорта.
Промените в новото служебно правителство са три – сменени са министрите на икономиката Кирил Петков, на финансите Асен Василев и транспортният министър Георги Тодоров.
Като икономически министър на мястото на Кирил Петков е назначена досегашната му заместничка Даниела Везиева. Тя бе зам.-министър на икономиката и във второто правителство на Бойко Борисов като представител на Реформаторския блок. Завършила е финанси и кредит в Стопанска академия „Д.А.Ценов“ – Свищов. Притежава опит в сферата на публичните финанси и администрацията. Работи по проекти, свързани с децентрализацията и въвеждане на нови модели на управление от 2003 г. От 2007 г. до 2014 г. представлява България в Бюджетния комитет на Европейски училища. Преди да заеме длъжността на заместник-министър на икономиката във второто правителство на Борисов е работила като началник отдел „Административно, правно, финансово, стопанско и информационно обслужване“ в Регионален инспекторат по образование в Русе.
Като министър на финансите на мястото на Асен Василев президентът назначава Валери Белчев. Той бе начело на Фонда на фондовете във второто правителство на Бойко Борисов. Белчев е с 15-годишен опит във финансовия сектор, работил е в редица водещи търговски банки – „Ейч Ес Би Си“ (CCF HSBC), „Креди Агрикол Индосюез“ (Credit Agricole Indosuez), „Фортис Банк“ (Fortis Bank) и „Сосиете Женерал“ (Societe Generale), в периода от 2000 до 2006 г. През 2007 г. основава стратегическо партньорство с „Ротшилд и Сие“ (Rothschild&Cie) и става негов изключителен партньор в България до 2013 г. През 2009 г. е бил нещатен сътрудник на Комисията по икономическа политика в Народното събрание. През 2014 г. се присъединява към Българската банка за развитие, където е началник на отдел „Бизнес развитие“. Белчев притежава магистърска степен по публична администрация от Harvard University, която надгражда магистърската му степен по финансови и банкови техники от Université Paris 2 Panthéon-Assas и магистърската му степен по международни икономически отношения от УНСС, София.
Новият транспортен министър е Христо Алексиев, който до назначаването е председател на управителния съвет на НКЖИ. Той вече веднъж е бил служебен министър на транспорта в първия кабинет, назначен от Радев през 2017 г. На 12 юли тази година лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов го номинира за министър на транспорта в правителството с премиер Николай Василев. Алексиев е смятан за един от най-добрите специалисти по жп транспорт у нас. Има магистърска степен по „Международни икономически отношения“ от УНСС, както и международни сертификати за управление на проекти.

Подобни новини

Back to top button