Водещи новиниЗдравеСтраната

Главният здравен инспектор: „Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% имунизации“

„Правото на здраве стои над правото на избор“, твърди доц. Ангел Кунчев

„Ако ние продължаваме да се държим като идиотите на Европа, ще си ударим страшно икономиката и туризма. Догодина никой няма да иска да дойде в България, ако държим 20-30% имунизации на фона на 70-80%, 90% в Дания. Просто хората ще избират безопасни места, каквото ние няма да бъдем. Така че когато някой говори за икономика, да отчита и този факт“. Това коментира пред БНТ главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
„Може ли да се правим на най-демократичните в света и да казваме, че не е демократично да има задължително ваксиниране за определени професии?! Люлката на демокрацията Гърция го направи. Водачът на демокрацията в света Америка го направи. Франция го направи, Италия го направи“, продължи Кунчев. Той призна, че решението е тежко, но беше категоричен, че то няма да накърни свободите на хората. „Има решения на всички върховни съдилища в европейските страни и на Балканите, че това не нарушава правата ти. Когато живеем в общество, ти имаш не само права, но и задължения. И правото на здраве стои над правото на избор“, обясни главният здравен инспектор.
„Ако сме имали грешка в преценката или не сме предвидили и предложили нещо, което в целия свят се прилага, може да се търси отговорност на нашето професионално ниво. От самото начало казваме какво трябва да се направи. Друг е въпросът на каква почва се прави. Има ли някой, който да не е наясно, че у нас има проблем с доверието в институциите? Че имаше силни антиваксинационни настроения – не е ли така? Къде в Европа пуснаха лекари, които да говорят глупости по телевизията? Къде ги канеха по диспути през вечер и мътиха главите на хората, които да се чудят на кого да вярват?“, каза още Кунчев.
И продължи: „Решенията ги вземаме така, че да постигнем максималното с минимални загуби. Ние живеем в тази страна. Никой не иска да я хвърли в една икономическа криза, от която излизането ще е много трудно и която ще остави хиляди хора без препитание“.
Допреди ден-два главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е бил убеден, че сме в плато, но в последните дни имаме отново ръст, а 9% положителност на тестовете е сериозно увеличение. За прогноза обаче трябва да се изчака цялата седмица, за да се елиминират случайните фактори.

Подобни новини

Back to top button