Водещи новиниОбщинска и държавна администрацияСтраната

Електронното преброяване е удължено до края на септември

Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, съобщи говорителят на Министерския съвет Антон Кутев. Срокът за електронното попълване на анкетните карти на НСИ за националното преброяване, което се прави на всеки десет години, изтичаше на 17 септември. Към 13 часа на 15 септември, сряда, са се преброили около 840 хиляди души, разпределени в близо 370 хиляди домакинства.
Хората, преброили се електронно, трябва да оставят своите кодове на вратата на жилището или да ги изпратят по телефона. Дори те да се преброят онлайн, кодът им трябва да бъде задължително отчетен в системата.

Още за преброяването можете да прочетете ТУК и ТУК

38 982 души са потърсили до вчера, 15 септември 2021 година, съвет от експертите в Националния статистически институт (НСИ), дежурни на телефоните в контактния център на Преброяване‘2021 за първите девет дни от кампанията. Докато в началните дни на периода преобладават техническите въпроси, след това тенденцията се обръща – хората задават повече въпроси по съдържанието на преброителната карта, съобщават от пресцентърът на НСИ.
Ето отговорите на 10-те най-често задавани въпроси за електронното преброяване:
Защо не получавам имейл за потвърждаване на регистрацията?
Проверете дали правилно сте изписали имейла. Друга причина е вероятността пощенската кутия да не е била използвана дълго време – например 6 месеца. В тези случаи доставчикът ограничава входящите и изходящите имейли, докато потребителят не влезе и не активира отново пощенската си кутия.
Трябва ли да въвеждам телефонен номер?
Полето за телефонния номер не е задължително.
Трябва ли всеки член на нашето домакинство да попълва отделна преброителна карта?
Не. С една регистрация се преброяват едно жилище и всички, които обичайно пребивават в него.
Мога ли да преброя моите родители електронно?
Да, но трябва да направите регистрацията с имейл, който не сте използвали преди това в портала и да посочите личните данни (ЕГН, имена и данни от валиден документ за самоличност като лична карта, задграничен паспорт или шофьорска книжка) на лицето, което трябва да преброите. Не правете регистрация с лични данни, които вече сте използвали за друга регистрация. Човекът, посочен в регистрацията, трябва да е част от преброителната карта.
Децата трябва ли да ги броим?
Да, всички деца са обект на преброяване, както и други родствени или неродствени лица, които обичайно живеят в жилището.
Мога ли да редактирам информацията, която съм попълнил?
Информацията може да се редактира, ако не сте получили електронен код. Той се получава веднага след попълването на данните за последния член от домакинството. НСИ препоръчва да проверите внимателно информацията за предходните раздели, преди да приключите раздела за последния човек.
На кой адрес да се преброя?
Преброявате се на адреса, който обичайно обитавате в по-голямата част от годината, независимо дали имате регистрация на този адрес по постоянен, или настоящ адрес.
Имам повече от едно жилище. Трябва ли да ги преброявам?
Не. Преброяването не се интересува колко имота притежавате. Преброявате само жилището, в което обичайно живеете. Другите ви жилища ще бъдат преброени или от наемателите им или от преброителите като необитавани, ако никой не живее в тях.
Защо не ми приема текста в полетата със синя стрелка отдясно (падащи менюта)?
Във всички тези полета се пише само за да се появи списък, от който да изберете желания от Вас текст. Записаното от Вас в тези полета не се запазва. В случай че не намирате текста, който търсите, използвате полетата под тях, като запишете свободно текста.
Защо не мога да продължа напред след раздел „Адрес“?
Моля, проверете отново всички полета. В поле А2 („Адрес“)се избира име на улица от списъка, след като започнете да пишете в него. Номер, подномер или вход не се записват в това поле.

Подобни новини

Back to top button